Kaszę można dodać dowolną, tylko ilość musi się zgadzać. Przepis na wykonanie w thermomix na dole.

chleb

Wykonanie chleba w automacie do pieczenia chleba, taka maszyna to jest cudo  – kaszę przelać na sitku zimną wodą pod kranem. Ugotować kaszę w osolonej wodzie do miękkości. Zostawić żeby ostygła. Włożyć wszystkie składniki na chleb do maszyny i nastawić na program 1, chleb średniej wielkości i na mocno wypieczony. Pozostaje nam już tylko czekać.

Wykonanie ręczne –  Drożdże, cukier, sól  rozmieszać w ciepłej wodzie, ale nie gorącej. Do miski wsypać wszystkie składniki, wyrobić ciasto jak każde ciasto drożdżowe na gładką masę. Włożyć ciasto do lekko naoliwionej miski, przykryć i zostawić do wyrośnięcia. Następnie ponownie ugnieść i włożyć ciasto do formy do pieczenia chleba. Odstawić do wyrośnięcia.

Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 40 minut. Po tym czasie sprawdzić stan upieczenia chleba. Pukając w górę chlebka skórka musi być twardawa.

Smacznego.

Thermomix 

  • Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać 1/2 łyżeczki soli, nałożyć koszyczek, wsypać kaszę do koszyczka, gotować temp. 100 C, czas 30 minut, obroty 2
  •  gdyby kasz była twarda dodać 5 minut gotowania
  • ostudzić kaszę
  • do naczynia miksującego wlać ciepłą wodę, dodać drożdże, cukier, sól, wymieszać czas 30 sek, obroty 5
  • dodać pozostałe składniki, naczynie zamknięte, interwał, czas 3 minuty
  • zostawić do wyrośnięcia
  • ponownie wyrobić, naczynie zamknięte, interwał, czas 1 minuta
  • reszta jak wyżej.