środa, 25 października 2017

Makaron z pesto z rukoli

Składniki
(na 1 porcję)

- 2 garście rukoli (ok. 40 g),
- łyżka orzechów nerkowca (ok. 10 g),
- ząbek czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek (ok. 20 g),
- sól i pieprz,
- 50 g makaronu pełnoziarnistego.


Sposób przygotowania


1. Blendujemy rukolę z orzechami, czosnkiem i oliwą.
2. Pesto doprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzu.
3. Pesto łączymy z ugotowanym makaronem.




Makaron z pesto z rukoli jest bogaty w:

- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości,
- jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z oliwy), które działają przeciwmiażdżycowo.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 180 g
Energia: 420,1 kcal
Białko: 10,3 g
Tłuszcze: 25,3 g
Węglowodany: 42,9 g
Błonnik pokarmowy: 5,2 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.