Ozdobny makaron kolanka w śmietankowym sosie z boczniakami i suszonymi pomidorami, to świetny pomysł na szybki i smaczny obiad. Bo przecież nie ma nic lepszego niż makaron z sosem.
- 200 g makaronu kolanka
- 200 g grzybów boczniaków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
- 1/2 słoiczka suszonych pomidorów
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- pieprz czarny mielony
- sól
- masło klarowane
- świeża natka pietruszki
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Boczniaki oczyścić i pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła i smażyć boczniaki przez parę minut, aż się lekko przyrumienią. Zdjąć z patelni.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle razem z rozgniecionym czosnkiem. Oprószyć mąką i chwilę smażyć na małym ogniu. Stale mieszając wlewać bulion, a po rozprowadzeniu wlać kremówkę. Gotować, aż sos nieco zgęstnieje, dodać obsmażone boczniaki i pokrojone w paseczki suszone pomidory. Sos przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Chwilę pogotować po czym włożyć ugotowany makaron. Wszystko dokładnie wymieszać, a kiedy będzie gorące wykładać na talerze. Posypać świeżą natką pietruszki. Smacznego :)
Z Lubelli to najczęściej przyrządzam krajankę, ale te kolankofalbanki też lubię. Zwłaszcza, że nie dość, że smaczne, to ładnie się prezentują. Takie szybkie makarony w różnych sosikach i makaronowe zapiekanki to moja specjalność. Boczniakowo-pomidorowy sos wypróbóję niezwłocznie :)
PolubieniePolubienie
Smaczny obiadek, bardzo lubię boczniaki :)
PolubieniePolubione przez 1 osoba