25 paź 2017

Chleb z cukinią i pestkami dyni





Składniki:
500 g mąki pszennej 650
8g drożdży w proszku
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
jajko
250 ml ciepłej wody
250 g cukinii
1/2 szklanki pestek dyni
1 małe jajko, roztrzepane, do posmarowania wierzchu


Cukinię obrać, zetrzeć na tartce na dużych oczkach, odcisnąć z nadmiaru soku. Mąkę przesiać, dodać drożdże, sól, cukier, jajko, wodę i cukinię. Dokładnie wyrobić. Dodać 2/3 z porcji pestek dyni, przemieszać. Ciasto przykryć ściereczkę i odstawić do podwojenia objętości na ok 60 minut w ciepłe miejsce. 


Po tym czasie krótko wyrobić, przełożyć do keksówki (dł. 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i znowu odstawić do wyrośnięcia na ok 45 minut.  Gotowe ciasto za pomocą pędzelka posmarować jajkiem, posypać resztą pestek z dyni. 

Chleb wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 15 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 30 minut. Chleb studzimy wyjęty z formy.



SMACZNEGO

2 komentarze:

  1. Taki chleb to w sezonie na cukinię bardzo dobry pomysł. Zamiast mąki pszennej można dodać innej, np. orkiszowej lub żytniej. Wypróbujemy ten przepis właśnie w takiej wersji. Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń