Szybki deser ryżowy z ananasem, pomarańczą i syropem klonowym

Szybki deser ryżowy z ananasem, pomarańczą i syropem klonowym (1)Szybki deser ryżowy z ananasem, pomarańczą i syropem klonowym (2)

Dziś zapraszam Was na szybki deser ryżowy z ananasem, pomarańczą i syropem klonowym. Uwielbiam takie propozycje. W mojej szafce nigdy nie brakuje zapasu płatków ryżowych i dobrej jakości syropu klonowego, którym można osłodzić każdy deser czy śniadaniowe placuszki. Do dzisiejszego deseru możecie dodać inne ulubione owoce, a nawet bakalie. Spróbujcie.

kuchnie świata logoPolecam Wam produkty z Kuchnie Świata. Tu każdy znajdzie coś wyjątkowego dla siebie.

Szybki deser ryżowy z ananasem, pomarańczą i syropem klonowym (3)Szybki deser ryżowy z ananasem, pomarańczą i syropem klonowym (4)

Składniki:

  • około 1/2 szklanki płatków ryżowych
  • 3/4 – 1 szklanka mleka
  • 1 krążek ananasa lub 2 płaskie łyżki krojonego liofilizowanego ananasa
  • 3 plastry pomarańczy z syropu
  • syrop klonowy – polecam ten z Kuchnie Świata
  • 3 kokosowe ciasteczka (bez cukru, bardzo kruche)
  • opcjonalnie 2 liofilizowane maliny

Przygotowanie:

W garnuszku z grubszym dnem gotujemy mleko z płatkami ryżowymi (ilość mleka zależy od preferowanej gęstości deseru). Dodajemy pokrojonego w kostkę świeżego ananasa lub krojonego liofilizowanego ananasa (ja dziś użyłam tej wersji), pokrojony plaster pomarańczy z syropu, mieszamy.

Na dno dwóch pucharków kruszymy po 1 kokosowym ciasteczku. Nakładamy nasz ryżowy a la pudding, następnie w każdą porcję wkładamy cały plaster pomarańczy z syropu, kruszymy po pół kokosowego ciasteczka. Na koniec całość polewamy syropem klonowym i opcjonalnie na wierzch kruszymy liofilizowaną malinę (lub układamy świeże owoce).

Podajemy od razu.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Dodaj komentarz