Makaron soba z wieprzowiną i warzywami
Zmajstrowałam ostatnio bardzo dobre danie z makaronu soba i tego co miałam akurat w lodówce. I takie spontaniczne gotowanie lubię najbardziej. Ma być szybko i prosto, tak żeby nie odechciało się jeść od długiego stania przy garach. Wyszło pysznie, więc sfotografowałam, zanotowałam składniki i publikuję.
Przepis traktujcie jako inspirację, bo większość ze składników możecie zastąpić innymi bez szkody dla całości. Na przykład jeśli chcecie aby danie było wegetariańskie, pomijacie mięso lub zastępujecie je tofu . Możecie też zamiast wieprzowiny użyć kurczaka lub wołowinę. Nie macie lub nie lubicie cukinii? Żaden problem, dodajcie brokuł lub fasolkę szparagową i też będzie super. Sama jeśli korzystam z przepisów, traktuję je dość luźno. Takie gotowanie, na luzie, to sama przyjemność.
Przepis traktujcie jako inspirację, bo większość ze składników możecie zastąpić innymi bez szkody dla całości. Na przykład jeśli chcecie aby danie było wegetariańskie, pomijacie mięso lub zastępujecie je tofu . Możecie też zamiast wieprzowiny użyć kurczaka lub wołowinę. Nie macie lub nie lubicie cukinii? Żaden problem, dodajcie brokuł lub fasolkę szparagową i też będzie super. Sama jeśli korzystam z przepisów, traktuję je dość luźno. Takie gotowanie, na luzie, to sama przyjemność.
Składniki:
500 g mięsa wieprzowego (łopatka lub karkówka)
300 g makaronu soba
pieprz
sól
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
3 cm korzenia imbiru
1 papryczka chili
1 czerwona papryka
1 cukinia
1 marchewka
olej sezamowy
Sos:
150 ml wody
100 ml sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
60 g miodu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatki:
sezam
cebulka dymka ze szczypiorkiem
świeża kolendra
papryczka chili pokrojona w plasterki
300 g makaronu soba
pieprz
sól
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
3 cm korzenia imbiru
1 papryczka chili
1 czerwona papryka
1 cukinia
1 marchewka
olej sezamowy
Sos:
150 ml wody
100 ml sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
60 g miodu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatki:
sezam
cebulka dymka ze szczypiorkiem
świeża kolendra
papryczka chili pokrojona w plasterki
Przygotowanie:
Mięso kroimy w paski i oprószamy pieprzem.
Czosnek i imbir drobno siekamy, pozostałe warzywa kroimy w plasterki.
Makaron gotujemy według instrukcji z opakowania, po czym przepłukujemy zimną wodą.
W rozgrzanym woku lub na dużej patelni podsmażamy na oleju sezamowym przez 30 sekund: czosnek, imbir i chili. Następnie dodajemy marchewkę i cebulę, a po 3 minutach paprykę i cukinię.
Na oddzielnej patelni podsmażamy mięso, po czym dodajemy je do warzyw.
W miseczce mieszamy składniki sosu i wlewamy do warzyw i mięsa, podgrzewamy do zgęstnienia sosu. Dodajemy ugotowany makaron i wszystko razem mieszamy. Danie podajemy posypane sezamem, szczypiorkiem i kolendrą. Smacznego!
wygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńten makaron jest przepyszny
OdpowiedzUsuńpychota
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda, muszę zrobić jak najszybciej. Mąż akurat wraca z delegacji za 2 dni więc może zrobię mu niespodziankę i do winka będzie jak znalazł. Ogólnie z mężem bardzo lubimy kuchnie japońską, bardzo często chodzimy do takich typowo japońskich restauracji ewentualnie kupujemy coś na wynos
OdpowiedzUsuń