Lubicie grzyby ? A może macie suszone? To ten przepis jest wam zasmakuje ! :)
Składniki:
200-300 g suszonych grzybów
1,5 litra wody
2 ziemniaki
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
śmietana 18%
sól
pieprz
Przygotowanie:
Dzień wcześniej lub rano myjemy dokładnie grzyby. Zalewamy wodą i zostawiamy na kilka godzin.
Po upływie czasu gotujemy przez 10-15 minut od zagotowania. Po tym czasie Wyciągamy ugotowane grzyby, ale wywaru nie zlewamy, a przelewamy przez sitko by mieć pewność, że bulion jest bez żadnych zbędnych dodatków w postaci jakichś igiełek:).
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy warzywa do bulionu. Grzyby kroimy w kostkę i również wrzucamy do garnka. Gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy solą, pieprzem, zabielamy śmietaną. Wykładamy na talerz. Możemy posypać natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz