środa, 25 października 2017

Zupa grzybowa - najlepsza !

Lubicie grzyby ? A może macie suszone? To ten przepis jest wam zasmakuje ! :)

Składniki:
200-300 g suszonych grzybów
1,5 litra wody
2 ziemniaki
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
śmietana 18%
sól
pieprz

Przygotowanie:
Dzień wcześniej lub rano myjemy dokładnie grzyby. Zalewamy wodą i zostawiamy na kilka godzin. 
Po upływie czasu gotujemy przez 10-15 minut od zagotowania. Po tym czasie Wyciągamy ugotowane grzyby, ale wywaru nie zlewamy, a przelewamy przez sitko by mieć pewność, że bulion jest bez żadnych zbędnych dodatków w postaci jakichś igiełek:).
 Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy warzywa do bulionu. Grzyby kroimy w kostkę i również wrzucamy do garnka. Gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy solą, pieprzem, zabielamy śmietaną. Wykładamy na talerz. Możemy posypać natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Blog prowadzony z pasją do gotowania. , Blogger