Nowe Przepisy

wtorek, 24 października 2017

Przepis na ciastka ze skwarkami

ciastka ze skwarkami
Witam serdecznie
Dzisiaj chciałbym państwu zaproponować przepis na ciastka ze skwarkami. Ciastka pomimo że są ze skwarkami są bardzo smaczne, kruche i proste w przygotowaniu. Obecnie tego rodzaju ciastka ze skwarkami są mniej znane i coraz rzadziej pieczone, chociaż kiedyś (dawno temu:) były bardzo popularne. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania ciastek będziemy potrzebowali:

300 g maki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
150 g skwarek lekko zrumienionych (150 g skwarek wyjdzie z około 600 g słoniny)
100 g cukru pudru
3 płaskie łyżki śmietany 12% lub 18%
2 żółtka (jajka L)
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Link do filmu z przepisem: Ciastka ze skwarkami


Przygotowanie:
Najpierw przygotuję skwarki:
Odsączone z tłuszczu i wystudzone skwarki rozdrabniam blenderem, skwarki możemy również rozdrobnić w maszynce do mielenia mięsa z najdrobniejszym sitkiem, jeżeli używamy maszynki to najlepiej jest zmielić skwarki dwa razy.

Przygotowanie ciasta:
Na blat wysypuję mąkę, dodaję do niej cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy w środku robię dołek i dodaję żółtka, śmietanę i rozdrobnione skwarki.
Ciasto zagniatam przez chwilę, tak aby składniki dobrze się połączyły i powstało gładkie i elastyczne ciasto.
Tak przygotowane ciasto zawijam w folię spożywczą (możemy włożyć do woreczka) i wkładam do lodówki na około 30 minut.

Po 30 minutach:
Ciastka możemy wycisnąć przez maszynkę do mielenia mięsa z odpowiednią końcówka lub możemy ciasto rozwałkować na blacie lekko podsypanym mąką i wykroić foremką.
Ciastka układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczenie ciastek ze skwarkami:
Blachę z ciastkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 17 minut na złoty kolor, długość pieczenia ciastek może się różnić w zależności od piekarnika. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.

Ciastka ze skwarkami są gotowe, można się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

4 komentarze :

  1. Kiedyś zostałam poczęstowana takimi ciastkami, były przeeeeeepyszne. Dziękuję za przepis, na pewno skorzystam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, ciastka są bardzo smaczne.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  2. Czy mozna dać im nadzienie z dżemu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie dodawałam ale można spróbować. Pozdrawiam serdecznie 💖

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.