Czas na burrito!


Burrito by Mint Taste - danie na ostro z farszem warzywno-mięsnym w sam raz na obiad lub uroczystą kolację podawane z sałatką i serem feta.

Potrzebne będą (4 porcje):
-  4 gotowe placki tortilli lub zrobione samemu (przepis: 200g mąki pełnoziarnistej, 100ml przegotowanej wody, 1 łyżka oliwy, zioła prowansalskie (łyżka lub więcej), 1 łyżeczka soli morskiej)
- 2 łyżki oleju kokosowego;
- 2 średnie cukinie;
- 0,5kg pieczarek;
- 1/2 papryki;
- 1 cebula;
- 3 ząbki czosnku;
- 4 pomidory;
- 1 puszka pomidorów;
- 1 łyżeczka soli morskiej lub himalajskiej;
- oregano, bazylia, czosnek niedźwiedzi, pieprz ziołowy, pieprz cayenne do woli i wedle smaku;
- 250g sera mozzarella;
- 500g mięsa wołowego (lub jeżeli chcemy wersję wegetariańską nie przygotowujemy mięsa do farszu) + przyprawy do mięsa: papryka ostra, przyprawa do mięsa mielonego.

Uwaga: unikać przypraw zawierających glutaminian sodu.

Składniki na sałatkę:
- sałata lodowa;
- 1/2 papryki;
- 2 pomidory;
- 1 średnia czerwona cebula;
- puszka kukurydzy;
- 150g sera feta;
- 2 łyżki oleju lnianego;
- 1 łyżka octu jabłkowego; 
- 1 łyżeczka musztardy;
- zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, słodka papryka, szczypta soli morskiej, szczypta czarnego pieprzu - do woli i do smaku.




Przygotowanie placków:

Ciasto dobrze wyrabiamy, aż wszystkie składniki się połączą (gdy ciasto jest za rzadkie podsypujemy delikatnie mąką), następnie tworzymy 4 kulki i każdą wałkujemy w formie okrągłego placka. Smażymy pojedynczo na dobrze rozgrzanej patelni, aż się zarumienią. Pamiętajcie aby nie smażyć ich za długo, gdyż wówczas mogą być za kruche i się łamać.

Przygotowanie burrito:

- ser mozzarella kroimy na drobne plasterki;
- puszkę pomidorów i pomidory wlewamy do garnka i blendujemy tak, aby powstał gęsty sos bez cząstek pomidorów - dodajemy do niego oregano, bazylię, łyżeczkę soli morskiej,czosnek niedźwiedzi i wyciśnięty lub drobno pokrojony czosnek (uprzednio podsmażony na patelni) i gotujemy na wolnym ogniu;
- mielone mięso wołowe podsmażamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju kokosowego i przypraw i dodajemy do pomidorowego sosu, następnie na tej samej patelni podsmażamy na oleju kokosowym pokrojone warzywa - najpierw paprykę - po 2 minutach dorzucamy cebulę, a na koniec cukinię, gdyż najszybciej nam zmięknie i przyprawiamy warzywa sola morską;
- gdy warzywa zmiękną - dodajemy je do sosu i następnie smażymy pieczarki, które dodajemy potem do sosu pomidorowego.

Gdy sos mamy gotowy podgrzewamy na patelni placki tortilli i na środek nakładamy farsz, który posypujemy serem - następnie tortillę składamy na pół - gdy jedna strona się podpiecze w drugiej kolejności smażymy drugą stronę placka.

Nasze burrito jest już gotowe! :) Danie podajemy z sałatką.


Przygotowanie sałatki:

- sałatę lodową rwiemy na mniejsze kawałki;
- umyty pomidor i czerwoną cebulę kroimy
- sałatę z pomidorem i cebulką posypujemy kukurydzą z puszki (pamiętajcie aby uprzednio wylać wodę z puszki z kukurydzą);
- ser feta kroimy i również posypujemy nim równomiernie sałatkę;
przygotowujemy sos do sałatki -  albo wykorzystujemy gotowy sos włoski, który łączymy z 3 łyżkami wody i 2 łyżkami oliwy lub robimy własny sos ze wszystkich składników, które wymieniłam wyżej czyli: łyżeczka soli morskiej, ziół prowansalskich, łyżeczka pieprzu ziołowego, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka musztardy, 3 łyżki wody, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka octu jabłkowego - gotowym sosem polewamy sałatkę z warzywami.

SMACZNEGO! :)



Share this:

JOIN CONVERSATION

    Blogger Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz