Krem z pomidorów i cebuli


Krem z pomidorów i cebuli - przepis z cyklu "Maderskie Smaki"

Zupa krem z pomidorów i cebuli jest bardzo aromatyczna, smakowita i gęsta - polecam miłośnikom pomidorów i nie tylko!
Gdy na Maderze spróbowałam tego typu zupy będąc w jednej z restauracji - zakochałam się w tym smaku. :) Od razu postanowiłam zatem przygotować autorski przepis na tego typu wyśmienitą zupę krem.

Składniki:

- 3 skrzydełka
- kawałek polędwicy/szynki
- włoszczyzna
- 2 x puszka pomidorów
- 3 pomidory
- 4 duże cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sól morska
- świeży pieprz mielony
- oregano

Sposób przygotowania:

- włoszczyznę wraz z mięsem gotuj ok.2 godziny na wolnym ogniu, dodaj ziele angielskie i liść laurowy;
- wyjmij z wywaru ugotowane warzywa i mięso, zostawiając w nim 2 ugotowane marchewki;
- dodaj do wywaru pomidory z puszki, wstaw na wolny ogień, aby całość delikatnie się gotowała;
- na patelnie wlej 2 łyżki oleju i podsmaż pokrojone cebule, aby się zeszkliły oraz oczywiście dodaj na cebule sól i pieprz- całość dodaj do wywaru z pomidorami;
- na tej samej patelni podsmaż obrane pomidory wraz z obranymi ząbkami czosnku, aż zmiękną i powstanie gęsty "sos" - całość dodaj również do wywaru z pomidorami i cebulą;
- gotuj wszystko jeszcze przez ok.10 minut, następnie wszystko blenduj na gładką masę, dopraw oregano oraz jeżeli solą morską i świeżym pieprzem;
- obrane mięso z wywaru można drobno pokroić i dodać do zupy.

Proponuję podawać z natką pietruszki i szczypiorkiem.

SMACZNEGO!


Share this:

JOIN CONVERSATION

    Blogger Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz