Drożdżówki z serem i lukrem cytrynowym


Lubicie jak ciasto drożdżowe pachnie w kuchni?...lubicie... To może drożdżówki z serem przypadną Wam do gustu.  Łatwo, prosto i oczywiście bardzo smacznie.

Składniki na ok 22-24 sztuki.

Ciasto drożdżowe:

- 1 kg mąki pszennej
- 7 dag świeżych drożdży
- 2 szklanki mleka
- 6 żółtek
- 12 dag masła
- 15 dag cukru
- skórka starta z 1 cytryny
- szczypta soli

Ser:

- 50 dag sera białego
- 5 żółtek
- 10 dag cukru
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- wanilia lub cukier waniliowy

Lukier cytrynowy:

- 5 łyżek cukru pudru
- sok z połowy cytryny

Dodatki do ciast i deserów znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl.


1. W 1 szklance mleka rozpuszczamy drożdże z jedną łyżeczką cukru, odstawiamy na ok. 10-15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Masło rozpuszczamy i ostawiamy do lekkiego przestudzenia. Żółtka ubijamy z cukrem na kogel - mogel.

2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i ścieramy skórkę z cytryny, mieszamy. Dodajemy resztę składników i zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto, miskę szczelnie przykrywamy folią do żywności i odstawiamy na 45-60 minut aby podwoiło swoją objętość. 


3. Wszystkie składniki masy serowej łączymy ze sobą i rozgniatamy widelcem, tworząc jednolitą masę.

4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy cienko na prostokąt, przecinamy na połowę. Jedną część smarujemy serem i przykrywamy ją drugą częścią ciasta. Tak złożone ciasto kroimy na podłużne pasy, każdy skręcamy i układamy na przygotowanych formach do pieczenia. Wierzch każdej drożdżówki smarujemy rozmąconym białkiem i odstawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia. 

5. Piekarnik rozgrzewamy do 190 C, czas pieczenia ok. 25-30 minut, aż będą lekko rumiane. Wystudzone drożdżówki polewamy lukrem cytrynowym.



0 komentarze :