poniedziałek, 23 października 2017

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie są chyba najbardziej popularne i najbardziej lubiane przez moją rodzinkę. Robię zawsze z podwójnej porcji i bardzo szybko znikają. Najbardziej lubię podsmażone na maśle z przyrumienioną cebulką. Ziemniaki możecie wykorzystać z poprzedniego dnia.
Na blogu znajdziecie również inne przepisy na pierogi, które polecam.
Jeśli przygotowaliście jakieś danie z moich przepisów to podzielcie się opinią w komentarzach, pochwalcie się czy smakowało.


Ciasto
3 szklanki mąki
1,5 szklanki gorącej wody
1 łyżka oleju
1,2 łyżeczki soli

Farsz
1 kg ugotowanych ziemniaków
400 g twarogu
2 duże cebule
2 łyżki masła klarowanego
sól
pieprz

Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanym maśle. Powinna być lekko zarumieniona.
Ziemniaki i ser przeciskamy przez praskę lub mielimy przez maszynkę.
Dodać podsmażoną cebulkę, doprawić solą i pieprzem. farsz powinien być lekko pikantny.


Ciasto
Na stolnicę wsypać mąkę, sól i dodać olej.
Mieszając nożem wlewać gorącą wodę, a następnie zagnieść ciasto w razie potrzeby lekko podsypując mąką. Ciasto musi być gładkie i elastyczne.
Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 30  minut.
Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować na placek. Wyciąć szklanką kółka i na każde kółko nałożyć farsz po czym złożyć na pół i skleić pieroga
W garnku zagotować wodę, posolić i do wrzącej wody wrzucać pierogi. Zamieszać delikatnie drewnianą łyżką. Od momentu , kiedy wypłyną na powierzchnię wody gotować 2-3 minuty.
Wyjąć łyżką cedzakową.
Podsmażyć na maśle z cebulką




2 komentarze: