DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z DYNIĄ

13 komentarzy

DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z DYNIĄ delikatne, puszyste bułeczki o pięknym kolorze i pomarańczowym aromacie 🙂 Bułeczki świetnie smakują same, podane np. ze szklanką mleka, ale można je również wzbogacić dodatkiem masła i ulubionej konfitury. Na pewno warto je upiec nie tylko dla ich smaku, ale również dla aromatu, który rozchodzi się po domu w czasie pieczenia 🙂



Składniki (na 15 bułeczek):

  • 500 g mąki pszennej
  • 110 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 80 g roztopionego, przestudzonego masła
  • 200 g puree z dyni
  • 100 g rodzynek
  • skórka starta z ½ pomarańczy
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • jajko rozkłócone z łyżką mleka do posmarowania bułeczek



DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z DYNIĄ

Jak zrobić drożdżowe bułeczki z dynią?

Dynię przekroić, usunąć z niej pestki, ściąć skórkę, a miąższ pokroić w plastry i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Blachę z dynią wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół) i piec około 30-35 min. (aż dynia będzie miękka). Upieczoną dynię wystudzić, a następnie zmiksować do uzyskania gładkiej masy.

Puree z dyni można przygotować dzień wcześniej przed pieczeniem bułeczek.

Do miseczki pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i rozetrzeć, aż drożdże zrobią się płynne, następnie dodać łyżkę mąki, ciepłe (ale nie gorące) mleko, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować.

Rodzynki zalać ciepłą wodą i odstawić na 10 min, żeby napęczniały, następnie odcedzić je na sicie z nadmiaru wody.

Do miski wsypać mąkę, dodać pozostały cukier, sól, cynamon, rozkłócone jajka, wyrośnięty rozczyn, roztopione masło, rodzynki, skórkę startą z pomarańczy, puree z dyni i wyrobić dokładnie gładkie ciasto (najłatwiej jest użyć miksera z hakiem do wyrabiania ciasta). Wyrobione ciasto przełożyć do natłuszczonej olejem miski,

miskę przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce, żeby ciasto podwoiło swoją objętość (na około 1,5 h).

Wyrośnięte ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę, ponownie zagnieść, a następnie podzielić na 15 równych części. Blachę do pieczenia o wymiarach 22×33 cm wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć w niej uformowane bułeczki.

Bułeczki przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 min (bułeczki powinny podrosnąć i zetknąć się ze sobą). Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem rozkłóconym z mlekiem.

Blachę z bułeczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół) i piec ok. 25 minut (u mnie dokładnie 23 min). Upieczone bułeczki wyjąć z piekarnika i przestudzić na kratce.

Smacznego!



drozdzowe buleczki z dynia

drozdzowe buleczki z rodzynkami

buleczki z dynia

buleczki z dynia

13 Responses to “DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z DYNIĄ”

  1. Joanna

    Niedawno kupiłam sobie moją pierwszą dynie i zastanawiałam się co z niej zrobić. Powiem Wam, że bułeczki wyszły pyszne!

  2. Jan

    Uwielbiam bułeczki dyniowe, ale takiego przepisu jeszcze nie widziałem. Bułeczki wyszły dużo smaczniejsze niż zazwyczaj piekłem 🙂

  3. Anna

    Bułeczki pyszne. Dziś robiłam pierwszy raz i nie ostatni. Są puszyste, mięciutkie, normalnie idealne!!! Polecam przepis!!!

  4. María

    Buleczki sa wysmienite.Pierwszy raz pieklam buleczki z dodatkiem dyni.Sa mieciusieñkie ,puszyste…..Poleas!!!!!

  5. María

    Buleczki sa wysmienite.

  6. Monika

    Czy w te bułeczki moge zawinac marmolade lub nutella? Pozdrawiam

  7. admin

    Tak, można je dodatkowo nadziać 🙂

  8. Agata

    Nie mam pieczenia góra dół ???
    Może być termoobieg?

  9. admin

    Tak, oczywiście, proszę tylko kontrolować sytuację i zajrzeć do bułek tak 5-10 min przed końcem pieczenia, bo mogą się upiec szybciej.

  10. Magda

    Czy można dodać po prostu surową startą na tarce dynie?

  11. Anna

    Czy mogę użyć suchych drożdży?

  12. admin

    Tak 🙂

Zostaw komentarz