Ciastka owsiane z cynamonem.

ciasteczka owsiane z dodatkiem cynamonu i jabłka
W obecnych czasach ciastka owsiane mogłyby nasuwać skojarzenia z czymś bardziej fit, z jakąś lżejszą odmianą ciastek w ogóle. Mnie jednak chyba już zawsze będą przypominać zamierzchłe czasy początku lat osiemdziesiątych. Czasy eksperymentów wymuszonych brakiem czegokolwiek. No, najwidoczniej jednak płatki owsiane stały gdzieś w supersamie na półce obok octu. Wspomnienia te są właściwie bardzo miłe - obraz przefiltrowany przez kilka dekad doświadczeń zawsze się wygładza. Mięknie i łagodnieje. Dzisiaj produkcja ciastek owsianych jest czystą zabawą, a dodatki do nich ogranicza tylko wyobraźnia. Muszę się przyznać, że zabrakło mi nieco cierpliwości i polukrowałem zbyt ciepłe ciasteczka, a i ze zdjęciem nie chciało mi się czekać na ostygnięcie. Takie szczegóły nie mają jednak wpływy na smak. Największą nagrodą było dla mnie pytanie syna, czy może wziąć kilka ciastek do szkoły - oczywiście! :)

Składniki:


  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 60 g masła (roztopionego)
  • 4 łyżki soku jabłkowego
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 1 małe jabłko obrane i pokrojone w drobną kostkę
  • 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Wykonanie:

  •  W dużej misce wymieszać płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
  • Osobno utrzeć masło, cukier i cukier waniliowy, jajko i sok jabłkowy. Dodać do suchych składników i wymieszać dokładnie.
  • Dodać orzechy i jabłko - wymieszać i odstawić na 1 godzinę.
  • Blachę wyłożyć natłuszczonym papierem do pieczenia. Z masy formować kulki (każda z 2 łyżek) i układać na papierze.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut - aż brzegi lekko się zrumienią.
  • Wyjąć blachę z piekarnika i odczekać 5 minut przed zdjęciem ciastek.
  • Można polać lukrem przygotowanym szybko z 1/2 szklanki cukru pudru i 1 łyżki śmietanki.




Komentarze

  1. Uwielbiam takie, ale dyniowych jeszcze nie jadłam :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz