Parówki w cieście francuskim to bardzo szybki pomysł na drugie śniadanie, przekąskę w ciągu dnia, podwieczorek.
Parówki w cieście zapieczone gorące i chrupiące. W środku oprócz gorącego mięsa czeka też niespodzianka w postaci ciągnącego się sera.
Ciasto można posmarować jajkiem i posypać np. sezamem, makiem, ulubionymi ziołami lub tartym serem. Jeśli zostanie Wam ciasta przygotujcie z nich małe kąski w postaci np. kwadratowych ciasteczek przygotowanych na wytrawnie (na każdym ułóżcie np. pomidorki, kapary, talarki ogórka kiszonego, żółty ser, ser pleśniowy z cebulką) lub na słodko smarując kwadraciki dżemem, twarogiem, posypując cukrem z dodatkiem rodzynek lub tartych orzechów. Do woli 😉
Smacznego 🙂
Składniki:
- 6 parówek z szynki
- opakowanie ciasta francuskiego
- 6 plasterków żółtego sera
- suszona ostra papryka
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 C bez termoobiegu.
Ciasto francuskie rozwiń i podziel na tyle kawałków ile jest parówek. Na każdy kawałek nałóż wąski plasterek żółtego sera (zostawiające widoczne brzegi ciasta) i parówkę (końce parówek możesz naciąć na cztery), zwiń, zlep dobrze wzdłuż. Końce parówek mogą wystawać lub możesz je całkowicie zamknąć w cieście. Ciasto możesz delikatnie skośnie ponacinać, posyp delikatnie ostrą papryką.
Parówki w cieście rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200C na 15-18 minut do zrumienienia się ciasta. Piecz grzaniem góra plus dół.
Podawaj z ketchupem.
Kocham <3:)
Ja też ❤