niedziela, 22 października 2017

Zdrowa galaretka z dyni i owoców pigwy.








Składniki :
75 dkg dyni ( Bez skórki i włóknistego środka z pestkami )
750 ml naturalnego soku z pigwy
2 kg cukru żelującego 1:1
1 torebeczka kwasku cytrynowego
kilka świeżych gałązek melisy cytrynowej
Sposób wykonania :
 Dynię pokrój na małą kostkę , wrzuć do rondla. Podlej niewielką ilością wody, postaw na ogniu. Duś na nie dużym ogniu, aż dynia zmięknie. Następnie zmiksuj dynię na gładką masę. Listki melisy oderwij od gałązek, drobno posiekaj ostrym nożem uważaj, aby się nie skaleczyć. Wrzuć do rondla z masą dyniową , dodaj sok z pigwy, cukier żelujący i kwasek cytrynowy, wymieszaj całość drewnianą łyżką. Doprowadź do wrzenia i gotuj na większym ogniu przez 4 minuty, pamiętając o mieszaniu. Na powierzchni konfitury powinny się tworzyć pęcherzyki, to znak, że galaretka jest już gotowa. Gorącą przełóż do słoiczków, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez 5 minut. Słoiczki z galaretką przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu nie dłużej niż 1 rok.


Owoce pigwy



                   Życzę smacznych przetworów !


  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz