Roladki z indyka i pęczak na parze z pomidorową sałatką ze szpinaku – Angie gotuje odc. 6

by dietolog
Kto twierdzi, że dania przyrządzane na parze są nudne i bez smaku, z pewnością uległ stereotypom. Dziś udowodnię Wam, że na parze można ugotować zdrowy i przepyszny obiad. Parujemy!

Wybrałam delikatne i chude mięso z polędwicy piersi indyka, wykorzystuję pesto (które zawsze mam w lodówce) i mozzarellę. Kasza pęczak ugotowana al dente to mój ulubiony dodatek obiadowy. Całości dopełnia obłędna sałatka ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, prażonymi płatkami migdałowymi i lekko słodkim sosem winagret, przełamanym odrobiną cytryny i octu balsamicznego.

parowane roladki z indyka

Składniki na 2 porcje:
polędwiczka z piersi indyka o wadze ok. 300g
2 łyżki pesto bazyliowego (może być gotowiec ze słoika, choć polecam własnoręcznie przygotować wg. mojego przepisu na pesto)
20g sera mozzarella
sól, pieprz do smaku
100g kaszy pęczak
potrójna objętość wody w stosunku do kaszy
szczypta soli
100g świeżych liści szpinaku
5-6 suszonych pomidorów z oleju
30g prażonych płatków migdałowych
łyżka tartego parmezanu
sos winegret (po 10ml oliwy, oleju z suszonych pomidorów, białego octu balsamicznego, wody, miodu i soku z cytryny, sól i pieprz do smaku)
Polędwiczkę z piersi indyka przekroić wzdłuż na pół, można lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Rozsmarować po jednej stronie polędwiczek po łyżce pesto z bazylii, położyć po plasterku mozzarelli i zawinąć w roladki. Przełożyć do pojemnika naczynia do parowania.
roladki z indyka dietolog zawijanie
Kaszę pęczak wsypać do plastikowego pojemnika do parowania, dodać szczyptę soli i zalać wrzątkiem (proporcja 3:1). Kaszę i roladki przykryć i parować 30 minut. W tym czasie przygotować sałatkę.
peczak dietolog
Szpinak baby umyć i osuszyć. Można oberwać ogonki listków, które są twardsze od delikatnych listeczków (przydatne przy wybrednych dzieciach/szwagrach). Przełożyć do miski. Pomidory odsączyć z zalewy i dosyć drobno pokroić, dodać do szpinaku. Migdały uprażyć na mocno rozgrzanej suchej patelni na brązowy kolor (złoto brązowy, nie spalony). Wymieszać wszystkie składniki sosu winegret – po 10ml oliwy, oleju z suszonych pomidorów, białego octu balsamicznego, wody, miodu i soku z cytryny, sól i pieprz do smaku. Szpinak wymieszać z pomidorami, migdałami i sosem winegret. Sałatkę posypać łyżką tartego parmezanu.
roladki z indyka dietolog pokroić
Roladki podawać pokrojone, bądź w całości (wedle uznania, ale pokrojone przyciągają wzrok i kuszą zawartością) z kaszą pęczak ugotowaną al dente i dużą porcją warzyw, która znajduje się w sałatce.
1 porcja to ok. 645kcal, węglowodany: 41g, białko: 50g, tłuszcz: 31g
Informacja dla diabetyków: w porcji znajduje się 4,1WW i 4,8 WBT
SMACZNEGO!

Jeśli podoba Ci się film – subskrybuj mój kanał na Youtube .

You may also like

1 komentarz

Indyk z Europy - pod skrzydłami jakości - Dietolog 1 kwietnia, 2020 - 1:59 pm

[…] okazji polecam Wam też moje pomysły na udziec indyka a la Strogonow czy na roladki z indyka na parze. Będziecie […]

Odpowiedz

Zostaw komentarz