Pierogi z dynią, wędzonymi śliwkami i białą kaszą gryczaną

dnia

Od kilku tygodni mamy kalendarzową jesień. Porę roku, która obfituje we wspaniałe warzywa i owoce, takie jak dynia, gruszka czy śliwka. Ponieważ zarówno podczas gotowania w domu jak i w gotowaniu dla swoich klientów staram się wykorzystywać warzywa i owoce sezonowe, zastanawiałem się co nowego można wymyślić.

Internet obfituje w kremy z dyni, placuszki z dyni, śliwki czy gruszki w occie. Więc nawet zmodyfikowanie przepisu nie wniosło by do tych dań nic nowego.

Jako, że pierogi, które zadomowiły się w polskich domach (pisałem o tym tutaj) lubią prawie wszyscy, pomyślałem, że może by tak połączyć sezon na dynię z pierogami. I to był bardzo dobry pomysł.

Pieróg ma w sobie ten plus, że przyjmuje praktycznie każde nadzienie. Bez względu na to, czy chcemy je zrobić w wersji wytrawnej czy słodkiej. Zwłaszcza teraz, kiedy częściej po przepisy sięgamy do internetu niż do książek kucharskich, okazuje się, że znane nam pierogi z mięsem, twarogiem, kapustą i grzybami to tylko początek ogromnej listy farszów, przy przygotowywaniu których ogranicza nas tylko nasza własna pomysłowość.

Pierogów, które postanowiłem zrobić nie znalazłem w internecie. Dlatego przedstawiam całkowicie autorski przepis na pierogi z dynią, śliwką wędzoną i białą kaszą gryczaną.

22426513_1908685449161484_6208988246248129103_o

Składniki:

500g mąki pszennej
250ml gorącej wody
50ml oleju
800g dyni
100g śliwki wedzonej
150g białej kaszy gryczanej
świeży majeranek
świeża szałwia
50g masła
200g pomidorków koktajlowych
sól
pieprz biały
oliwa lub olej do skropienia dyni

Przygotowanie:

Mąkę wsypujemy do miski i robimy w niej dołek. Dodajemy dużą szczyptę soli, olej
i gorącą wodę. Mieszamy ciasto, a następnie zagniatamy ostrożnie, aby się nie poparzyć. Zawijamy w ściereczkę i odstawiamy na około 20-30 minut.

Wodę możemy dolewać partiami. Niestety bardzo ciężko jest dobrać odpowiednią proporcję wody do mąki, gdyż każda mąka ma inną chłonność płynów

Dynię obieramy ze skóry, wykrawamy nasiona i kroimy w kostkę. Skrapiamy oliwą
i pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

Miękką dynię studzimy i rozgniatamy na puree. Śliwki wędzone drobno kroimy
i dodajemy do dyni. Na koniec dokładamy ugotowaną białą kaszę gryczaną, drobno posiekany majeranek i doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem i papryką wędzoną.

Ciasto dzielimy na kilka porcji. Każdą rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środek krążka kładziemy porcję farszu. Pierogi zlepiamy i wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy około 2 minuty od ich wypłynięcia.

W garnku rozpuszczamy masło. Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy do masła posiekaną szałwię i pokrojone na pół pomidorki koktajlowe. Wrzucamy pierogi
i mieszamy, aby pokryły się masłem i ziołami.

Jeden Komentarz Dodaj własny

Dodaj komentarz