Napoleonka
NAPOLEONKA
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- pół szklanki śmietany
- kostka margaryny
Krem:
- 1 litr mleka
- 1 szklanka mąki
- niepełna szklanka cukru
- 2 żółtka
- cukier wanilinowy
Wykonanie:
Mąkę z margaryną siekamy nożem, wlewamy śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Wałkujemy tak jak ciasto francuskie. Pieczemy dwa jednakowe prostokątne placki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180° na złocisty kolor.
Pół litra mleka gotujemy z cukrami. W pozostałym mleku mieszamy żółtka i mąkę. Mieszamy aż do czasu powstania jednolitej masy bez żadnych grudek. Wlewamy do wrzącego mleka i cały czas mieszając gotujemy przez chwilę. Krem wylewamy na jeden z blatów, a drugim przykrywamy i lekko przyduszamy. Ciasto po wierzchu posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO :-)
Komentarze
Prześlij komentarz