Napoleonka


NAPOLEONKA

Składniki:
   Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • pół szklanki śmietany 
  • kostka margaryny
   Krem:
  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka mąki
  • niepełna szklanka cukru
  • 2 żółtka
  • cukier wanilinowy
Wykonanie:
Mąkę z margaryną siekamy nożem, wlewamy śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Wałkujemy tak jak ciasto francuskie. Pieczemy dwa jednakowe prostokątne placki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180° na złocisty kolor.
Pół litra mleka gotujemy z cukrami. W pozostałym mleku mieszamy żółtka i mąkę. Mieszamy aż do czasu powstania jednolitej masy bez żadnych grudek. Wlewamy do wrzącego mleka i cały czas mieszając gotujemy przez chwilę. Krem wylewamy na jeden z blatów, a drugim przykrywamy i lekko przyduszamy. Ciasto po wierzchu posypujemy cukrem pudrem.

SMACZNEGO :-)

Komentarze

Popularne posty