Chlebek dyniowy

Puree z dyni możemy dodać praktycznie do każdego wypieku a dodatkowo pięknie ubarwimy go  na żółto. Odmian i odcieni dyni jest sporo a moją ulubioną jest dynia Hokkaido,jej miąższ jest niesamowicie pomarańczowy a purre ma gęstą kremową konsystencję.  
Bardzo lubię domowe pieczywo więc dziś upiekłam chlebek  z dodatkiem dyni.
 



350 g mąki pszennej
150 g mąki kukurydzianej
40 g świeżych drożdży
250 ml ciepłej wody
150 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek
garść pestek dyni

Drożdże,cukier i wodę razem wymieszać,odstawić na 10-15 minut.
Do miski wsypać mąkę pszenną,mąkę kukurydzianą i sól. Wlać drożdże,dodać jogurt,puree z dyni i oliwę oraz pestki. Wyrobić ciasto,przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce by wyrosło. Po godzinie zagnieść ponownie ciasto,przełożyć do wysmarowanego masłem korytka i odstawić na 15 minut. 
Rozgrzać piekarnik do 190*C,włożyć formę z chlebkiem i piec 60 minut. Po upieczeniu wystudzić chleb na kratce.










Komentarze

Popularne posty