sobota, 21 października 2017

Marysieńka


To ciasto to czekoladowy biszkopt i beza z orzechami przekładane kremem budyniowo - maślanym z czekoladową polewą. Dosyć pracochłonne, ale wynagradza smakiem.  


Biszkopt
7  jajek
1 szklanka cukru
140 g mąki pszennej
60 g kakao

Oddzielone od żółtek białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie dodajemy częściami  cukier (nadal ubijamy masę po każdym dodaniu). Na koniec dodajemy po jednym żółtku do masy również cały czas ubijając.
Do masy jajecznej wsypujemy przesianą mąkę i kakao. Delikatnie mieszamy przy użyciu łyżki, do połączenia składników. Nie mieszamy przy użyciu miksera bo cała masa może nam opaść.
Formę o wymiarach ok. 25 x 36 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Piec w temp. 170 stopni ok. 30min do suchego patyczka.
Biszkopt po wyjęciu z piekarnika upuszczamy na podłogę z wysokości ok. 30cm i odkładamy do wystudzenia.

Blat orzechowo - bezowy:
5 białek
200 g cukru
250 g orzechów włoskich drobno posiekanych
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, ubijając po każdym dodaniu do powstania gęstej i błyszczącej masy bezowej. Dodajemy posiekane orzechy, przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, mieszamy do połączenia składników.
Formę o takich samych wymiarach jak do biszkoptu wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę i pieczemy w 175ºC przez około 30 - 40 minut.

Składniki na krem budyniowo - maślany:
500 ml mleka
1 opakowanie cukru wanilinowego
5 dużych żółtek
200 g  cukru
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
250 g masła, w temperaturze pokojowej

W garnku doprowadzamy do wrzenia mleko z cukrem wanilinowym. Zdejmujemy z palnika.
Żółtka i cukier ucieramy mikserem do białości. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i dalej miksujemy. Do masy dodajemy ok. 100-200 ml wrzącego mleka i mieszamy mikserem do połączenia.
Masę jajeczną wlewamy do reszty zagotowanego mleka cały czas energicznie mieszając. Stawiamy na palniku i zagotowujemy, mieszając. Gotujemy ok. 1 minutę, aż powstanie budyń. Gotowy krem przykrywamy folią spożywczą tak, aby dotykała powierzchni kremu. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, nie mieszamy.
Miękkie masło ucieramy mikserem do białości. Dodajemy wystudzony budyń, partiami. Ucieramy do uzyskania gładkiego kremu.

Wykonanie:
Biszkopt czekoladowy przekrajamy wzdłuż na 2 części. Pierwszy blat nasączamy np. wodą z cytryną. Smarujemy połową kremu budyniowo – maślanego. Na krem kładziemy blat orzechowo – bezowy i na niego pozostałą część kremu. Następnie przykrywamy drugim blatem biszkoptowym i nasączamy.

Polewa czekoladowa:
6 łyżek masła
6 łyżek kakao
6 łyżek mleka
6 łyżek cukru

W garnku umieszczamy wszystkie składniki i zagotowujemy. Gotujemy ok. 2 minuty. 
Ciasto oblewamy gorącą polewą czekoladową. Gotową Marysieńkę odstawiamy na noc do lodówki do stężenia. Smacznego :)




3 komentarze:

  1. Oj, już widzę, że upiec nie upiekę, ale przynajmniej się na piękne zdjęcia napatrzę...
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może wydaje się skomplikowany, ale tak na prawdę jest prosty jedynie troche czasu zajmuje :)

      Usuń
  2. Pracochłonne mnie nie zraża, robimy

    OdpowiedzUsuń