sobota, 21 października 2017

Śniadaniowe placuszki z jabłkiem

Na śniadanie, ale nie tylko idealnie sprawdzą się przepyszne placuszki z jabłkiem. W dzieciństwie często gościły u nas w piątek jako obiad. Najbardziej smakują z dżemem ! :)


Składniki: (wychodzi ok. 16 placków)
170 g mąki pszennej
150 ml mleka
4 jabłka
2 jajka
3 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka oleju
szczypta soli
szczypta cynamonu.

Przygotowanie:
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. W miseczce mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do większej miski wrzucamy 2 żółtka, dodajemy mleko, cukier, olej, szczypta soli i cynamonu. Wymieszać mikserem. Powoli stopniowo wsypujemy mąkę mieszając ciągle mikserem. Dodajemy pokrojone jabłka i mieszamy łopatką silikonową. W wysokim naczyniu ubijamy na sztywną pianę białka. Powoli dodajmy do jabłkowej masy i delikatnie mieszamy łopatką silikonową. Rozkładamy porcję ciasta na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Blog prowadzony z pasją do gotowania. , Blogger