Bardzo prosty i szybki mus. Bardzo lubię to połączenie tych dwóch smaków. Polecam jest pyszny.

mus jabłkowy

Jabłka i gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka wrzucić owoce i gotować aż owoce się rozgotują. Długość gotowania zależy od rodzaju jabłek i gruszek. U mnie trwało to bardzo szybko. Na koniec dodać cukier i pogotować mieszając cały czas około 3 – 5 minut.

Słoiki umyć i wlać gotowy mus, zakręcić. Pasteryzować 10 minut.

mus z gruszek

Pyszny mus z moim chlebkiem tostowym.

Wykonanie musu w thermomix

  • owoców musicie mieć  mniej po 700 g obranych gruszek i jabłek
  • do naczynia miksująceo wrzucić pokrojone owoce, zmiksować obroty 6, 10 sekund
  • gotować czas 20 minut, temperatura 100C, obroty 2
  • reszta jak wyżej