Pierogi, pyzy, kopytka, kluski to dania, które uwielbia moja rodzina.
Zielone kopytka przygotowałam specjalnie na życzenie synka, który polubił szpinak w potrawach i chętnie zajada z nim placki, naleśniki, kluski czy wypija koktajle.
Zielone kopytka to również kolejna inspiracja jak wykorzystać ugotowane ziemniaki, które zostały z obiadu.
PRZEPIS NA ZIELONE KOPYTKA
Składniki na zielone kopytka:
6 ugotowanych ziemniaków
100g szpinaku mrożonego
1 jajko
ok 1 szkl mąki orkiszowej
sól
Jak zrobić zielone kopytka:
Szpinak rozmrażamy. Jeśli macie szpinak w liściach, miksujemy go razem z jajkiem w blenderze na gładki płyn.
Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy szpinak, jajko i mąkę.
Mąki dodajemy tyle by zagnieść jednolite ciasto, może być lepiące, ale musi być zwarte.
Podsypując mąką stolnicę rozwałkowujemy niezbyt cienko ciasto i foremką do ciastek wycinamy kopytka. Można również tradycyjnie formować wałeczki i wycinać kopytka.
Zielone kopytka gotujemy w osolonym wrzątku 1-2 minuty od momentu aż wypłyną.
Zobacz też: