środa, 22 października 2014

Krem z dyni


Do niedawna dynia kojarzyła mi się tylko z wielkimi głowami wydrążonymi na halloween. Jednak coraz częściej słyszałam lub czytałam o zupach, kremach czy ciastach z dyni. Pomyślałam, że warto wypróbować jakiś przepis i przekonać się jakie walory smakowe kryje to warzywo. I tak pewnego dnia kupiłam na targu ponad kilogram tego pomarańczowego, nieznanego mi produktu, zrobiłam krem i... pokochałam dynię. Przepis jest niezwykle prosty a zupa smakuje wyśmienicie.



Składniki:
bulion warzywny (najlepiej wcześniej ugotowany rosół)
1kg dyni
200ml mleka
3 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
gęsty jogurt naturalny
pietruszka do dekoracji

Dynię obieramy ze skórki, usuwamy środek z pestkami, kroimy w kostkę. W ten sposób przygotowaną dynię umieszczamy w garnku i zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem tak aby zakryć dynię. Doprawiamy jeszcze co smaku solą i pieprzem.
Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mleko i gotujemy do momentu aż dynia będzie miękka.

Zestawiamy dynię z ognia i blendujemy na gładką masę.

Krem podajemy z jogurtem naturalnym i pietruszką. Polecam podawać dodatkowo z grzankami z bagietki z masłem czosnkowym.

1 komentarz:

  1. Bardzo dobra na chłodne dni - rozgrzewająca. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń