piątek, 20 października 2017

Mielone rolady w boczku z soczewicą w sosie grzybowym

Pyszne i oryginalne mięsne rolady z dodatkiem soczewicy, pieczarek, świeżej natki pietruszki i czosnku. Otulone aromatycznym boczkiem stworzyły idealny duet. Dodatek sosu grzybowego z podgrzybkami i borowikami dodatkowo wzmocniły smak. Polecam na rodzinny uroczysty obiad.




Rolady:
500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
0,5 szklanki soczewicy
5 pieczarek
1 cebula
3 łyżki świeżej natki pietruszki
2 ząbki czosnku
2 jajka
2 łyżki bułki tartej
100 g boczku wędzonego w plastrach
Sól
Pieprz
Czosnek granulowany

Sos grzybowy:
1 cebula
10 małych pieczarek
20 g suszonych borowików
20 dag podgrzybków
2 kostki rosołowe drobiowe
150 g śmietany 18%
1 łyżka mąki pszennej
400 ml wody
Sól
Pieprz





Rolady:
Soczewicę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Pieczarki oraz cebulę kroimy w drobną kostkę. Do mięsa mielonego dodajemy ugotowaną i przestudzona soczewicę, cebulę, pieczarki, posiekana natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą oraz jajka. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Całość wyrabiamy na gładką masę. Formujemy podłużne rolady. Każdą obwijamy plastrami wędzonego boczku. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni z każdej ze stron. Usmażone przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Sos:
Suszone grzyby zalewamy wodą na całą noc. Przed przygotowaniem sosu zlewamy wodę, kroimy je na mniejsze kawałki. Na patelni po smażeniu mięsa przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz pieczarki. Pieczarki możemy pokroić dowolnie (w plastry, połówki czy ćwiartki). Gdy całość zmięknie wlewamy bulion drobiowy (wodę z kostkami rosołowymi). Dodajemy borowiki oraz świeże (oczyszczone i pokrojone podgrzybki). Całość dusimy na wolnym ogniu. Pod koniec dodajemy śmietanę wymieszana z mąką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy jeszcze kilka minut, aż sos zgęstnieje. Sosem zalewamy mięso.




1 komentarz:

  1. O nie, to wygląda zbyt pysznie.. i co z moją dietką, będe musiał je przyrządzić jutro :D

    OdpowiedzUsuń