poniedziałek, 27 października 2014

Ciasto jogurtowe


Czasem mam ochotę na ciasto, ale jednocześnie nie chce mi się wyciągać miksera i brudzić stosu naczyń. Wtedy z pomocą przychodzi mi poniższy przepis na ciasto jogurtowe z owocami. Przygotowanie go zajmuje tylko chwile, a po wszystkim do umycia mam tylko jedną miskę. Jako dodatek możecie użyć dowolne owoce. Ja dzisiaj wybrałam jabłka ale sprawdziłam ten przepis także ze śliwkami, borówkami czy wiśniami. Oprócz większych kawałków owoców układanych na wierzchu można dodać także drobno posiekane do masy dzięki czemu ciasto będzie bardziej wilgotne. Tu dobrze sprawdzają się też winogrona. Ciasto jest proste, szybkie i nie może się nie udać także ciężko znaleźć jakąś wymówkę żeby go nie upiec.



Składniki:
3 szklanki mąki tortowej
1,5 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
400g jogurtu naturalnego
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jabłka (mogą być dowolne owoce w zależności od upodobań)

Do dużej miski wlewamy olej, jogurt naturalny i mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Następnie wbijamy 3 całe jajka, dodajemy proszek do pieczenia, cukier oraz przesianą mąkę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy do momentu otrzymania jednolitej masy. Całość przelewamy do blaszki wyłożonej papierem. Na wierzch układamy pokrojone owoce. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 1h (do suchego patyczka).

1 komentarz: