Rosquilletas
Składniki:
Olej lub oliwa z oliwek – 1 szklanka
Woda – 1 szklanka
Mąka – 750 g + do
podsypania
Sól, szczypta cukru
Prażona cebula – 2-3 łyżki
Drożdże – 30g
Opcjonalnie nasiona kuminu
Wykonanie:
W ciepłej wodzie rozpuść drożdże razem z cukrem i solą.
Następnie mąkę wymieszaj z prażoną cebulą, kuminem, olejem i wodą z drożdżami.
Wszystko dokładnie zagniataj przez około 10 minut. W razie potrzeby, gdyby
ciasto było zbyt rzadkie, podsyp je mąką.
Następnie ciasto odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia. Po tym czasie podziel je na małe porcje – kuleczki i każdą z nich
rozwałkuj w dłoniach na kształ podłużnego wałeczka – długości 10-15 cm.
Tak uformowane ciasto odstaw na 10 minut, a następnie piecz w 200 stopniach przez około 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz