Babeczki bananowe z masłem orzechowym

Babeczki bananowe

Te muffinki bananowe są naprawdę pyszne - wilgotne, pachnące i nie za bardzo słodkie. Swój niepowtarzalny smak zawdzięczają dodatkowi masła orzechowego. Cudownie smakują z dodatkiem bitej śmietany!

Składniki

  • 1 dojrzały banan
  • 1 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia + ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka kakao instant
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka masła orzechowego
  • szczypta soli
  • garść posiekanych orzechów włoskich

Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, kakao i sól wymieszać w misce. Banana rozgnieść widelcem, wymieszać z jajkiem, mlekiem i olejem. Płyn wlać do suchych składników, dodać wanilię i masło orzechowe i wszystko wymieszać. Ciasto wlewać do foremek muffinkowych lub papierowych papilotek i piec ok. 25 - 30 minut w 180 st. C. Po wystudzeniu udekorować bitą śmietaną posypaną szczyptą cynamonu. 



Komentarze