Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

czwartek, 19 października 2017

Jak ugotować brukselkę?

Jak ugotować brukselkę aby nie była gorzka

SKŁADNIKI:
  • 500 g brukselki
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli

WYKONANIE:

1. Brukselkę obrać z zewnętrznych uszkodzonych, pożółkłych liści.
2. Odciąć zewnętrzną część głąba a następnie naciąć na krzyż, dzięki czemu pozbędziemy się goryczy.
3. Do wody dodać cukier i sól, zagotować, włożyć brukselkę.
4. Gotować 5 min (czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody )
5. Dla zachowania pięknego zielonego koloru można wrzucić ugotowane brukselki na minutę do lodowatej wody. Odcedzić na durszlaku.
6. Podawać np ze zrumieniona bułka tartą.


ZAPRASZAM NA FILM - jak ugotować kukurydzę?

Jeśli spodobał Ci się film subskrybuj mój kanał YouTube

3 komentarze:

  1. a ja lubię świeżą z patelni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz mnie zaciekawiłaś :) Jak długo ja smażysz?

      Usuń
  2. uwielbiam zupę z brukselki ! :)

    OdpowiedzUsuń