pieczone frytki z dyni

Pieczone frytki z dyni

Bardzo lubię frytki lub też chipsy z pieczonych warzyw. Robiłam już chipsy z cukinii i buraka, a teraz przyszła pora na pieczone frytki z dyni.

pieczone frytki z dyni

Przepis na pieczone frytki z dyni nie jest jakoś mocno skomplikowany. Po prostu kroimy dynię na grubsze paski (tak jak typowe frytki), skrapiamy oliwą i oprószamy ulubionymi przyprawami. Potem tylko pieczemy i gotowe.

Oczywiście możesz zrobić frytki z dyni smażąc je w głębokim tłuszczu, tak jak się robi frytki z ziemniaków, ale pieczone frytki z dyni są o wiele zdrowsze i mniej czasochłonne.

Zobacz inne przepisy na przekąski z warzyw

Zatem jeśli szukasz zdrowych przekąsek na imprezę lub przed TV polecam Ci właśnie chipsy lub frytki z warzyw, pieczone oczywiście! (bo typowe chipsy jakie znamy też są z warzyw – ziemniak to warzywo prawda? ;) )

Takie pieczone frytki z dyni możesz podać z ulubionym sosem albo z keczupem. Może być też prosty sos na bazie jogurtu i czosnku lub koperku. Jak ktoś lubi majonez lub musztardę to też będzie pasować. W sumie i hummus się sprawdzi (tu masz przepis na hummus) lub pasty, które zrobiłam do warzyw.

Pieczone frytki z dyni
Author: Agata Kurczak Chmielewska
2-3 porcje
Ingredients
  • Pieczone frytki z dyni
  • 1 dynia piżmowa
  • ulubione przyprawy – np. zioła prowansalskie, pieprz, mielona papryka
  • sól
  • 1 łyżka oliwy
Instructions
  1. Dynię przekrój na pół, usuń miąższ z pestkami i następnie pokrój na mniejsze plastry (łatwiej usuniesz skórkę).
  2. Usuń skórkę.
  3. Plastry dyni pokrój na mniejsze kawałki – sześciany, tak jak tradycyjne frytki.
  4. Wymieszaj z oliwą i przyprawami (bez soli).
  5. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Rozłóż frytki tak aby się nie stykały, piecz w temperaturze 190 stopni Celsjusza z funkcją termoobiegu przez 25-30 minut.
  7. Podawaj od razu oprószone solą.

 

Baked Pumpkin Fries

Baked french fries with pumpkin

  • 1 butternut squash
  • favorite spices – e.g. Provence herbs, pepper, ground paprika
  • salt
  • 1 tablespoon olive oil

Cut pumpkin in half, remove the pulp with seeds and then cut into smaller slices.
Pumpkin slices cut into smaller pieces – cubes, just like traditional fries.
Mix with oil and spices (without salt).
Line the baking tray with parchment.
Arrange the fries, single layered, on baking tray.
Bake at 190 degrees Celsius with a hot air function for 25-30 minutes.
Serve immediately with salt.
 
 

zBLOGowani.pl


 
 

Podziel się
Facebook
Pinterest
Powiadom znajomego

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz