.

.

środa, 18 października 2017

Sernik królewski-najlepszy przepis,zawsze się udaje+FILM

Witam Kochani
Dziś przychodzę do Was z klasykiem ,którym jest sernik królewski.

Zawsze lubiłam taki sernik, kakaowe ciasto, pyszna masa. Przepis, który prezentuje ma wiele zalet, jest łatwy, szybki w przygotowaniu, pyszny i co najważniejsze-ZAWSZE się udaje, i pięknie wygląda. :-)  




SKŁADNIKI:

*przepis na  standardową dużą blaszkę około 22x35cm lub 25x40 


KAKAOWE CIASTO:


-3-3,5 szkl. mąki   (szklanka 250ml)

-4 żółtka (białka odkładamy do masy serowej)
-czubata szklanka cukru
-3 czubate łyżki śmietany 12% lub 18%
-3 łyżeczki proszku do pieczenia 
-3 łyżki kakao
-około 250g masła lub margaryny  (miękkiego, nawet wpół rozpuszczonego)

MASA SEROWA:


-ok. 1,30-1,50  kg sera białego półtłustego lub tłustego 

-5 jajek
-250g masła lub margaryny
-szklanka cukru
-2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (po 40g sztuka)
-łyżka cukru waniliowego

DODATKOWO


-kilka kostek białej  lub mlecznej czekolady 





CIASTO


Do miski wsypujemy mąkę, cukier, kakao oraz proszek do pieczenia.

Mieszamy wszystko.

Następnie oddzielamy żółtka od białek. Do suchych składników dodajemy żółtka, śmietanę oraz pokrojoną na małe kawałki  masło lub margarynę. (masło lub margarynę można też dać na chwilkę do mikrofali by była wpół rozpuszczona)


Ze wszystkiego zagniatamy ciasto, troszkę to trwa bo na początku ciasto zagniata się dość ciężko, ale potem już jest super :-)Zagniecione ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną z ich wykładamy dno blaszki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Drugą wstawiamy do zamrażarki lub lodówki.


MASA SEROWA


Na początek należy zmielić ser, oraz oddzielić białka od żółtek. Białka dokładamy do tych 4 co nam zostały z ciasta (potem będziemy je ubijać)  :-)

Następnie do miski wrzucamy masło lub  margarynę w temp. pokojowej, i cukier i ucieramy przez chwilę, następnie dodajemy po 1 żółtku i ser po dodaniu sera dodajemy budynie-proszek
i miksujemy bardzo dokładnie-masa serowa na tym etapie jest gęsta.
 Na koniec ubijamy białka (4 sztuki z ciasta i 5 sztuk z masy) ze szczyptą soli. Białka delikatnie mieszamy z masą serową-nadadzą jej lekkość i puszystość.

Gotowa masa powinna być gładka i wyglądać mniej więcej tak :




Masę serową wykładamy na ciasto,wyrównujemy .


Wyciągamy drugą część  ciasta z zamrażarki i trzemy na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na masę serową . Możemy też urywać kawałki ciasta ręką-jeśli ciasto było w lodówce.



Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika-grzanie góra-dół,  i pieczemy około 55 minut. 


Po wystudzeniu robimy na serniku niteczki białą czekoladą.

Sernik wstawiamy do lodówki na całą noc by dobrze się schłodził














Jest wspaniały,kremowy 

Bardzo gorąco Wam go polecam.
SMACZNEGO :)
Zapraszam jeszcze na film 




77 komentarzy:

  1. Dobrze znany i bardzo lubiany ! :)
    Zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik, moje ulubione ciacho :)
    Pod każdą postacią biorę i uciekam z talerzem ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ser z wiaderka np. president może być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety ale do tego sernika nadaje sie tylko twaróg-nie z wiaderka.

      Usuń
    2. A jaka jest różnica między tym z wiaderka?

      Usuń
    3. A taka,że ser to ser-biały prawdziwy twaróg,masywny i sztywny. ser z wiaderka zwlaszcza president ma zbyt luźną. konsystencję i nadaje sie głównie do serników na zimno. sernik królewski robimy zawsze na prawdziwym twarogu. oczywiście jak pani chce może pani spróbować z serem z wiaderka ale ja nie odpowiadam za efekt :) na twarogu sernik wychodzi idealnie

      Usuń
    4. Zgadzam się z tą opinią bez dwóch zdań, różnica rażąca

      Usuń
    5. Witam, wczoraj robiłam ten sernik z sera z wiaderka president, chciałam po prostu sprawdzić czy się uda. Udał się w 100 procentach. Dodałam tylko jeszcze do niego łyżkę mąki ziemniaczanej. Także z sera z wiaderka także wyjdzie. Pycha, dzięki za przepis

      Usuń
  4. Ile razy Pani mieliła ser?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. .ser mielimy raz
      zapewniam,że gdybym mieliła więcej razy byłoby to napisane w przepisie.

      Usuń
  5. Wspaniały ... chętnie bym zjadł

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie zrobiłam ale dałam ser z wiaderka, tyle że Włoszczowa nie Prezident i poczekamy na efekty godzinę😉😉😉Mam nadzieję, że się uda😊😀

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeszcze nie upiekłam a już mi się przepis podoba....jutro upiekę. ..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco. Ciasto na pewno wyjdzie i będzie smakować. Je ten sernik wręcz uwielbiam :)

      Usuń
  8. A czy mogę "zmielić" ser blenderem?

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam, czy ten spod należy podpiec, boję się że mi się nie dopiecze, dziękuję za szybką odpowiedź, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, nie trzeba podpiekać spodu, ciasto piecze się długo, dlatego nie ma opcji by spód był surowy (ps. gdyby trzeba było podpiec spód napisałabym o tym :))

      Usuń
    2. Jedyny ser z wiaderka z którego wychodzi mi ten sernik, to Piątnica.

      Usuń
    3. Ten sernik robimy z sera twarogowego-białego, nie z wiaderka...

      Usuń
  10. Każdy sernik robię z sera w wiaderku.
    Najczęściej Włoszczowa i zawsze się udają.
    Wręcz domownicy pytają co ja dodaję, że ten sernik jest taki puszysty 👌🤩
    Zatem jestem przykładem, że można użyć sera z wiaderka 👍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ok :) dobrze wiedzieć, ja akurat zawsze robię go z sera twarogowego mielonego, ale ser Włoszczowa jest ok, gorsze są te innych marek, ponieważ są luźne, i sernik mógłby opaść.

      Usuń
    2. Jak jest ser z wiaderka to daje Pani masło?

      Usuń
  11. JAK DLUGO TRZYMAC SERNIK W PIEKARNIKU ABY NIE OPADL

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. TEGO SERNIKA NIE TRZEBA STUDZIĆ W PIEKARNIKU, PO UPIECZENIU WYCIĄGAMY Z PIEKARNIKA I STUDZIMY. ON NIE OPADA.

      Usuń
  12. Znalazlam super pani przepisy

    OdpowiedzUsuń
  13. Zrobilam ten sernik,super wyszedł a jeszcze lepiej smakuje 😊 super przepis 😊

    OdpowiedzUsuń
  14. A nie powinno się spodu wcześniej lekko podpiec??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. absolutnie nie, bo będzie za bardzo przypieczony. Nigdy nie podpiekam spodu, on się przez te 55 minut pieczenia spokojnie dopiecze

      Usuń
    2. Ok. dziękuję :)) Jutro biorę się za pieczenie więc napisze czy się udało...
      Pozdrawiam :)
      Katarzyna P.

      Usuń
  15. Wyszedł przepyszny tylko trochę za bardzo się kruszy jak kroje... nie wiem czemu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To wina sera...musiał być bardzo suchy

      Usuń
    2. Ser był ok... taki od gospodarza nie ze sklepu... Ale dałam go za dużo /2kg/.. teraz już to wiem :)) .. Po tygodniu zostało jeszcze troszkę i nic mu nie jest tylko jest jeszcze lepszy :)))

      Usuń
  16. Witam,
    Wczoraj upiekłam sernik królewski, dzisiaj spróbowałam i uważam że jak najbardziej zasługuje na swoją nazwę - jest przepyszny!
    Ciasto miękkie, takie jak powinno być, masa serowa rozpływa się w ustach, mimo że użyłam sera półtłustego ale nie zmieliłam go bo tak naprawdę to był dosyć miałki. Wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem...i z całego serca dziękuję za ten przepis. Będę go polecać znajomym. Tymczasem życzę WESOŁYCH I SMACZNYCH ŚWIĄT 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuje za komentarz :) To prawda, ten sernik jest ekstra :) Wesołych swiąt

      Usuń
  17. Czy do tego sernika można dodać brzoskwinie z puszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O to samo miałam zapytać. A jeśli można, to do czego i kiedy? :)

      Usuń
    2. Osobiście uważam, że ten sernik najlepszy jest w takiej formie w jakiej jest-bez dodatków. Można jednak jeśli już się bardzo chce dodać do masy serowej brzoskwiń. Po wyłożeniu masy serowej na ciasto można ułożyć na niej brzoskwinie i zetrzeć resztę ciasta. Można też drobno pokroić brzoskwinie i wmieszać do masy.

      Usuń
  18. Śmietana może być 18 do zup bo innej nie mam

    OdpowiedzUsuń
  19. Öääääöäöööööööööääääääääää

    OdpowiedzUsuń
  20. Robiłam wszystko kropka w kropkę według przepisu, sernik urusl i ładnie wygląda, ale albo w proporcjach jest za mało cukru albo za dużo kakao. Ciasto kompletnie nie słodkie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak Pani lubi słodkie wypieki to trzeba było dodać więcej cukru...po prostu

      Usuń
    2. Możliwe też, że ser miała Pani kwaśny. Sernik polewamy też czekoladą, ona daje słodycz.

      Usuń
  21. Ser był dobry,a jakbym wiedziała że będzie mało słodki to bym dała więcej cukru.skad miałam wiedzieć że nie będzie Robiłam tak jak jest w przepisie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 2 szklanki cukru na ciasto to sporo, dla mnie nie jest mało słodki. A dodatkowo jest polany czekoladą, więc musi Pani lubić na prawdę cukierkowe smaki, bo tysiące ludzi go piecze i chwali. Nikt mi nigdy nie zarzucał, ze jest mało słodki, Pani jest pierwsza...

      Usuń
    2. Także robiłam,rok temu, jak w przepisie i wyszedł petarda 😋😋 właśnie czekam aż upiecze się dzisiaj. Tak zasmakował rodzince 😋

      Usuń
  22. Witam, czy sernik po upieczeniu wyciągamy z blaszki do studzenia czy studzimy w formie w, której się piekł? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jak chcesz wyciągnąć gorący sernik z formy??? Oczywiście, że studzimy w formie...Zimny wstawiamy do lodówki i dopiero jak się dobrze schłodzi mozna kroić

      Usuń
  23. witam dotarłam wreście do przepisu ale mam pytanie a jak długo go piec w piekarniku gazowym bez termoobiegu i tylko grzeje dół ? -dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie mam pojęcia, ale jak grzeje tylko dół, to raczej polecam zainwestować w sprawny piekarnik a nie brać się za pieczenie ciast, a szczególnie sernika...Od dołu bedzie spalony a u góry surowy...

      Usuń
  24. Witam serdecznie 🙂 Właśnie zabieram się za pieczenie tego serniczka na roczek Córeczki 😍
    Mam pytanie: Czy do masy serowej można użyć mrożonych białek? Prosze o odpowiedź i pozdrawiam 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak tylko się ubiją to można...bo przecież nie dajemy białek jako białek tylko pianę

      Usuń
  25. Jako dziecko uwielbiałam ten sernik. Teraz kochają to moje dzieci. Dzięki za odświeżenie przepisu. WESOŁYCH ŚWIĄT.

    OdpowiedzUsuń
  26. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  27. Witam! Na święta robiłam sernik z tego przepisu. Wyszedł fantastyczny. Gdy położyłam go na talerzu, córka zapytała - Kupiony czy robiony? Stwierdziła, że kupiony, ponieważ mój zawsze z zakalcem jest. :)))
    Dziękuję za przepis. Z pewnością będę go jeszcze piec. Dodałam do mojego skórkę pomarańczową i rodzynki. Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super :) Bardzo fajnie, ze wyszedł. jak widać trzeba korzystać z odpowiednich przepisów a wtedy wszystko się udaje :) Ja daję przepisy sprawdzone w 100% bez ukrytych składników jak niektórzy...pozdrawiam

      Usuń
  28. Świetny przepis , sernik wyśmienity. Dziękuję .

    OdpowiedzUsuń
  29. Witam, chciałbym upiec sernik w tortownicy 24cm. Czy moge użyć połowy podanych składników? Pozdrawiam serdecznie, Klaudia

    OdpowiedzUsuń
  30. Sernik wyszedł rewelacyjny. Na dół(spód) można dać nieco więcej niż połowę ciasta ponieważ przy tarkowaniu na górę mniej ciasta schodzi i ładnie cała powierzchnia się zakrywa. Na większą blaszkę 25x40 dałam 1.5kg zmielonego twarogu i pięknie wyrósł i nie opadł. Pychotka dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  31. Dzięki za ten przepis, sernik wyszedł pyszny i nie opadł,co wcześniej było moja zmorą przy sernikach. polecam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko