Ciasto czekoladowe z gruszkami.

ciasto czekoladowe z gruszkami i cynamonem
Ciasto rozeszło się błyskawicznie. W czasie wypiekania w całym domu unosił się przyjemny zapach cynamonu. Proste i szybkie w przygotowaniu, w sam raz na weekendowe popołudnie przy kawie. Lubię takie klimaty, ponieważ nastrajają mnie pozytywnie i kojarzą się z rodzinnymi chwilami. Brakuje tylko gór, rozpalonego kominka, ciepłego koca i .... No dobra, bo zaraz popłynę za bardzo ;) Polecam to ciasto, bo dodatek gruszek i cynamonu czyni z tego, de facto murzynka, jego bogatszą wersję, do której chce się wracać :)



Składniki:

  • 180 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 gruszki
  • polewa: czekolada deserowa, 50 ml śmietany kremówki 30%

Wykonanie:

  • Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać kolejno jajka, cały czas miksując.
  • Mąkę, proszek do pieczenia i kakao, przesiać przez sito. Dodać do masy jajecznej i zmiksować do połączenia składników.
  • Gruszki obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać do ciasta i wymieszać delikatnie łyżką.
  • Ciasto przelać do formy o średnicy 20-22 cm, piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez ok. 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu wystudzić.
  • W małym rondelku podgrzać śmietanę, dodać do nie j czekoladę i mieszać aż powstanie gładka polewa.
  • Ciasto polać sosem czekoladowym.

Komentarze

  1. Wygląda smakowicie :) A to co czekoladowe trafia w mój gust :D
    Zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz