Zupa krem z pieczonej dyni i pomidorów :)

18 października 2017

Sukces zupy krem z pieczonego kalafiora zachęcił mnie do ponownego przygotowania podobnego kremu na bazie pieczonych warzyw. Jako że mamy w tej chwili sezon dyniowy poniżej znajdziecie przepis na nic innego jak krem z dyni. Nie taki zwykły, bo znajdzie się tu także dodatek pomidorów i ziemniaków. A wszystko, jak wcześniej wspomniałam najpierw upiekłam. Całość wzbogaciłam cebulką, czosnkiem, papryczką chilli i aromatycznymi przyprawami. Wyszło coś genialnie pysznego!


Składniki:
  • 1,2 kg dyni 
  • 300 g pomidorów (u mnie koktajlowe)
  • 2 średnie ziemniaki 
  • 3 łyżki oleju rzepakowego 
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli 
  • 1 szklanka niesłodzonego mleka roślinnego (użyłam kokosowo-ryżowego, dobrze sprawdzi się też sojowe)
  • przyprawy: sól, curry, kurkuma, pieprz ziołowy oraz papryka słodka

Przygotowanie:
  1. Dynię i ziemniaki obierz i pokrój w grubą kostkę. Wymieszaj z łyżką oleju rzepakowego i solą. W osobnej misce wymieszaj pomidorki z łyżką oleju i solą. Na blaszce wyłóż dynię i ziemniaki, natomiast pomidorki umieść dodatkowo w naczyniu żaroodpornym. Piecz w nagrzanym na 200*C piekarniku przez 30 minut. 
  2. W garnku rozgrzej olej i podsmażaj przez ok. 10 minut posiekane cebulę, czosnek i papryczkę. 
  3. Upieczonej warzywa przełóż do garnka, także powstały podczas pieczenia sok z pomidorów. Dodaj przyprawy, mleko i gotuj całość przez ok. 10 minut. 
  4. Następnie zblenduj na w miarę możliwości gładki krem. 

5 komentarzy

  1. Konsystencja jest idealna - z pewnością wpływa na walory smakowe ;) Zupa krem idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda na niesamowicie kremową, a do tego ma cudny kolor i pyszny skład :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie gęste kremy :) Chętnie bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  4. Z takimi zupami na obiad możemy co chwilę chodzić po dokładkę :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Cóż za konsystencja i kolor! Chce się jeść :)

    OdpowiedzUsuń