Kawa na słodko. 4 przepisy na desery inspirowane kawą


Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów, po który duża część z nas sięga każdego dnia. Większość ogranicza się wyłącznie do przyrządzenia kawy z ekspresu ze spieniaczem, nie zdając sobie sprawy, że niepozorne, brązowe nasionka znakomicie sprawdzą się w roli dodatku – a nawet bazy – do kawowych deserów. Jak przygotować takie słodkości?

Przepis na kawę czekoladową

Absolutną klasyką wśród deserów kawowych stała się kawa czekoladowa. Warto pokusić się o jej przygotowanie, ponieważ wykonanie napoju jest wręcz dziecinnie proste, zwłaszcza gdy dysponujesz dobrym sprzętem, który ułatwi ci szybkie stworzenie kawowego deseru.

Składniki:

  • 1 szklanka czarnej kawy
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 200 ml zimnego mleka
  • szczypta cynamonu
    kawowy deser

Na początku podgrzej połowę porcji mleka, a następnie rozpuść w nim kawałki czekolady. Pamiętaj o mieszaniu całości, aby nie przypalić słodkiej mikstury. Pozostałe mleko przygotuj w ekspresie ze spieniaczem. Jak wygląda takie urządzenie? Na rynku znajdziesz ich mnóstwo. Przykładowe ekspresy ze spieniaczem znajdziesz choćby tutaj: http://www.delonghi.com/pl-pl/produkty/kawa/ekspresy-do-kawy/automatyczne-ekspresy-do-kawy/. Czarną kawę przelej do kubka, uzupełnij ją gorącym mlekiem z czekoladą. Na koniec wystarczy dodać spienione mleko i posypać całość cynamonem, aby nadać napojowi wyjątkowy smak.

Kawy na słodko

Nie tylko czekolada może być słodkim dodatkiem do kawy. Zaskocz swoich gości, przygotowując im słodką kawę z różnymi, czasem bardzo zaskakującymi, dodatkami. Napój, który pijesz niemal codziennie, nie musi być nudny. Wystarczy dobry ekspres ze spieniaczem, trochę pomysłów i kilka produktów.

Składniki:

  • 1 szklanka czarnej kawy
  • 2/3 szklanki zimnego mleka
  • kilka kostek lodu
  • 2 łyżeczki syropu o smaku Irish Cream
  • bita śmietana
    kawowy deser

Zaparz jedną szklankę czarnej kawy. Dolej mleko i syrop barmański, a potem całość zamieszaj. Pamiętaj, że w zależności od twoich upodobań, możesz najpierw spienić mleko, a następnie przygotowywać kolejne składniki. Musisz jednak ostrożnie wymieszać miksturę, aby zachować piankę. Na koniec wrzuć lód, a całość spróbuj ozdobić bitą śmietaną.

Owocowy deser kawowy

Jeżeli nie jesteś miłośnikiem dużej ilości cukru, a do deserów wolisz dodawać owocowy smak, ta propozycja będzie dla ciebie. Kawa i borówki? Jak najbardziej! Oto przepis na prosty, za to bardzo smaczny i orzeźwiający deser.

Składniki:

  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 200 ml zimnego mleka
  • 1 opakowanie śmietanki do kawy
  • 1 opakowanie borówek
  • cukier puder
    kawa, borówki

Ubij mleko ze śmietanką i kawą. Poczekaj, aż mieszanka będzie miała nieco bardziej zwartą konsystencję. Do wysokich szklanek nałóż porcję przygotowanego musu kawowego, następnie dodaj rozgniecione borówki. Powtórz czynność jeszcze raz. Całość posyp cukrem pudrem.

Drinki z kawą

Myślałeś, że kawa sprawdzi się jedynie w ciągu dnia jako napój pobudzający? Drinki z kawą to idealna propozycja zarówno na imprezę, jak i romantyczny wieczór. Oto sprawdzony i efektowny przepis, który podbiją serce każdego miłośnika tego kultowego napoju.

Składniki:

  • 2 kieliszki wódki lub likieru orzechowego
  • 2 i 1 kieliszka likieru czekoladowego
  • 1 kieliszek syropu miodowego
  • 1 filiżanka czarnej kawy
  • 4 kostki lodu

Do shakera z lodem wlej wódkę, kawę i likier czekoladowy oraz syrop miodowy. Pamiętaj, aby wcześniej zaparzyć kawę i wystudzić ją. Całość mieszać energicznie przez 3 minuty. Przelej wszystko do ulubionych szklanek, a całość możesz ozdobić bitą śmietaną lub nieco zmodyfikuj ten przepis, tworząc mleczny drink. Użyj spieniacza do mleka, a potem wlej tam powoli zawartość shakera. Zamiast wódki możesz użyć również np. likieru orzechowego, wtedy uzyskasz głębszy smak.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes