Warzywne caprese z pistacjami

Kilka dni temu po raz kolejny otrzymałam paczkę od firmy Helio. Tym razem znalazły się w niej prażone orzechy laskowe i pistacje prażone bez soli. Orzechy pochodzą z serii Helio Natura, która charakteryzuje się tym, że nie zawiera szkodliwych i typowych konserwantów tj. dwutlenku siarki, czy kwasu sorbinowego.

Odnosząc się już konkretnie do orzechów to miłym zaskoczeniem dla mnie był fakt, że pistacje są bez soli, bo przecież generalnie na półkach sklepowych dominują pistacje solone (i to mocno solone). Orzechy, zarówno pistacje, jak i laskowe, miały bardzo ładny kolor oraz intensywny i cudowny zapach. Z orzechów postanowiłam przygotować dwa przepisy. Jedną sałatkę i jedno ciasto (na które przepis, pojawi się już za kilka dni).

Warzywne caprese z pistacjami

Składniki:

  • 2 średnie buraki
  • 1 mała cukinia
  • 1 mały bakłażan (najlepiej o zbliżonej średnicy do cukinii)
  • 2 średnie pomidory
  • 200 g mozzarelli
  • garść pistacji (u mnie Helio Natura)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • świeżo mielony pieprz
  • sól

Pesto z bazylii z orzechami laskowymi:

  • 1 doniczka bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych (u mnie Helio Natura)
  • 1-2 łyżki startego parmezanu lub pecorino
  • 5-6 łyżek dobrej jakości oliwy z oliwek
  • sól

Buraki dokładnie myjemy, owijamy folią aluminiową i pieczemy w 180°C do miękkości przez około godzinę. Pozostawiamy do wystudzenia, a następnie obieramy je i kroimy na plasterki.

Cukinię i bakłażana kroimy w plasterki. Smażymy je na rozgrzanej patelce grillowej, delikatnie skropionej olejem. Warzywa mają się ładnie podpiec. Gotowe przekładamy na talerz i pozostawiamy do wystudzenia.

Pomidora i mozzarellę również kroimy w plasterki.

Bazylię, czosnek, ser, sól i orzechy umieszczamy w blenderze lub moździerzu. Dokładnie rozdrabniamy stopniowo dodając oliwę, aż uzyskamy odpowiednią gęstość.

Na talerzu układamy warzywa na przemian, u mnie: cukinia, pomidor bakłażan, burak i mozzarella. Przed podaniem skrapiamy je oliwą z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie polewamy pesto i obsypujemy posiekanymi pistacjami.

Smacznego 😉

Bardzo dziękuję firmie Helio za produkty i zaufanie 😉

4 komentarzy

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.