Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Ciasto na pierogi z masłem

Ciasto na pierogi z masłem

Cudowny i chyba najlepszy przepis na na pierogi z masłem, jaki do tej pory robiłam. Masło oraz żółtka sprawiają, że ciasto nie wysycha i idealnie się lepi. To bardzo stary i tradycyjny przepis na ciasto pierogowe. Przepis pochodzi z 1910 roku - jest ponadczasowy! 

Ciasto na domowe pierogi z jajkiem jest miękkie i elastyczne. Nie ma potrzeby podsypywania go mąką podczas wałkowania. 

Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 50 pierogów

Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody
  • małe jajko
  • 2 żółtka jaj
  • 50 g miękkiego masła
  • spora szczypta soli

Ciasto na pierogi z masłem

Z przepisy wychodzi około 50 pierogów długości około 8 cm.
Potrzebujesz również: stolnicę, wałek, okrągłą wykrawaczkę do ciastek lub szklankę średnica około 6-7 cm, bawełnianą ściereczkę, szeroki garnek i cedzak. 

Do szerokiej miski przesiej mąkę. Dodaj sól oraz miękkie masło, jajko i żółtka. Wlej ciepłą wodę i wyrabiaj chwilę ciasto - najlepiej ręcznie. Powinno być miękkie, plastyczne i elastyczne. Kulę ciasta zawiń w folię i odłóż na 30 minut. Ciasto po leżakowaniu nie będzie się kurczyć podczas wałkowania.

Ciasto na pierogi z masłem, 1

Po tym czasie ciasto odwiń z folii i podziel na 3 części.
Ciasto na pierogi z masłem, 2

Dwa kawałki odłóż na bok. Jeden kawałek rozwałkuj cieniutko na stolnicy. Wycinaj kółka. Na środek nakładaj ulubiony farsz, składaj na pół i sklejaj boki. Możesz dodatkowo palcami zrobić falbanki lub użyć widelca. Pierogi układaj obok siebie na stolnicy.

Każdą serię umieszczaj w garnku z osoloną, gotującą się wodą. Pierogi wyławiaj po 2-3 minutach od ich wypłynięcia na powierzchnię (czas uzależniony jest również od rodzaju farszu). W ten sposób ugotuj 3 serie pierogów. 

Jak mrozić pierogi

Pierogi można mrozić zarówno surowe, czyli takie od razu po sklejeniu, jak i ugotowane. 

Ugotowane pierogi odcedź dokładnie i delikatnie wysmaruj olejem. Większą deskę lub tackę (deska powinna mieć taką wielkość, by bez problemu zmieścić się w zamrażalniku) posmaruj cienką warstwą oleju. Wyłóż na nią pierogi: jeden obok drugiego. Pierogi nie powinny się ze sobą stykać. Tackę z przestudzonymi pierogami umieść w komorze zamrażalnika na 90 minut. Tak samo mroź pierogi surowe, których nie trzeba już smarować olejem przed mrożeniem. 

Przymrożone pierogi możesz przekładać do woreczków do mrożenia lub do pudełek. Takie pierogi można już kłaść jeden na drugim. Podpisz woreczki i odłóż do zamrażarki. Tak przygotowane pierogi nie będą się już sklejały i po wyjęciu z zamrażalnika będzie je można wyjmować z pojemników/woreczków sztuka po sztuce. 

W momencie, gdy zapragniesz zjeść zamrożone wcześniej pierogi, wystarczy wyjąć odpowiednią ich ilość z zamrażalnika i jeszcze zamrożone umieścić w garnku z wrzątkiem. Gotuj je na małej mocy palnika do miękkości ciasta. Jeśli chcesz zjeść pierogi podsmażone na patelni, to wyjęte z zamrażalnika ułóż na szeroki talerzu. Po naturalnym rozmrożeniu możesz je już podsmażać na rumiano i podawać.

źródło przepisu: bardzo stara książka Antoniego Teslara "Kuchnia polsko-francuska"
Smacznego :-)

Średnia 4.8 / 5 (3380 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Ciasto na pierogi z masłem

Czy istnieje idealne ciasto na pierogi? Na pewno ciasto na pierogi z olejem jest najlepsze do pierogów ruskich. Zaś ciasto na pierogi bez jajka sprawdza się bardzo dobrze przy pierogach z serem lub pierogach z owocami. Można też wodę zastąpić mlekiem i zagnieść ciasto na pierogi z mlekiem. Najważniejsza jest jednak dobra mąka, szczypta soli oraz ciepła woda lub mleko. Aby zrobić ciasto na pierogi z 1 kg mąki wystarczy podwoić ilość składników z przepisu. Polecam Ci też moje najlepsze ciasto na pierogi z olejem. 

Ciasto na pierogi z masłem i jajkiem

Ten niesamowity przepis znalazłam kiedyś w starej książce kucharskiej. Zazwyczaj czyta się, że ciasto na pierogi bez jajka jest najlepsze, ponieważ z jajkiem ciasto wychodzi twarde. Wszystko jest jednak kwestią odpowiednich proporcji i wyrabiania ciasta. W moim przepisie na ciasto na pierogi jednym ze składników jest również masło. Ciasto na pierogi ruskie zawiera zaś olej. Dzięki maśle lub oleju, ciasto nie klei się do blatu i nie ma potrzeby podsypywania go mąką. 

Ciasto na pierogi z jajkiem czy bez

Ten przepis na ciasto na pierogi polecam szczególnie do pierogów z mięsem oraz pierogów z kapustą i grzybami. Pierogi Świąteczne podaje się z zasmażaną na maśle lub oleju cebulką.