Spaghetti alla carbonara

Makaron to jedno z najwspanialszych dań, gdy nie mamy czasu na długie oczekiwanie na posiłek.

Składniki:
2 jajka
10 plasterków wędzonego boczku
makaron spaghetti (porcja dla 2 osób)
2 ząbki czosnku
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
2 łyżki startego parmezanu
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

Makaron gotujemy al'dente w osolonej wodzie.
Jajka należy dokładnie umyć, można sparzyć. Wbijamy jajka do miseczki, roztrzepujemy widelcem.
Na dużej patelni usmażymy boczek pokrojony w drobną kostkę, dodajemy posiekany drobno czosnek i natkę pietruszki.
Do patelni przekładamy ugotowany i odcedzony makaron, mieszamy z boczkiem. Wlewamy rozmącone jajko, posypujemy połową parmezanu. Zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy by powstał sos (jajka nie mogą się ściąć).
Wykładamy makaron na talerz, posypujemy parmezanem i cieszymy się wspaniałym obiadem przygotowanym w kilka minut :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.
  • ()