sobota, 26 września 2015

BAGIETKI

Kolejny wspaniały przepis od naszej kuzynki Marzenki został przetestowany. Bagietki wyszły przepyszne :) Mają chrupiącą skórkę, środek mięsisty i lekko wilgotny, najlepsze jeszcze ciepłe z samym masełkiem :) Bagietki nie wychodzą takie jak sklepowe, napychane i lekkie jak piórko, te są inne i zamiast powietrza zawierają  nasze serce, które włożyliśmy do przygotowania ich dla naszych najbliższych. Polecam i zapraszam do pieczenia :)


SKŁADNIKI:
   
60 dag mąki pszennej typ 650 (w biedronce mąka babuni)
170 ml letniego mleka
200 ml letniej wody
ok 3 łyżki oleju
po 2 łyżeczki cukru i soli
1 opakowanie suchych drożdży 7 g lub 2,5 dag świeżych
mąka do podsypania


WYKONANIE:

Mieszamy mleko razem z wodą (mają być lekko ciepłe) i rozpuszczamy drożdże. Do dużej miski przesiewamy mąkę, mieszamy razem z solą, dodajemy olej oraz mieszaninę wody z mlekiem. Zagniatamy aż ciasto odejdzie od ręki. Na końcu dodajemy cukier i zagniatamy aż rozpuści się. Ciasto ma być gęste, odstawiamy w ciepłe miejsce aż wyrośnie ok 1-1,5 godziny. W tym czasie należy ciasto 2 razy odgazować (czyli chwilkę wyrobić). Wyrośnięte dzielimy na 3 części i zostawiamy na 20 minut żeby odpoczęło. Formujemy, przekładamy na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczeni i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. (Sposób formowania jak na zdjęciu)


Ciasto wałkujemy na długość blaszki w prostokąt.





Zaginamy boki żeby na siebie nachodziły.





Końce bagietki delikatnie zaginamy pod spód.





Odwracamy i wykładamy na blachę.




Przed włożeniem do piekarnika nacinamy i smarujemy wodą.




Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 230-250 stopni C (na środkowej półce) na blaszce od piekarnika. Mój piekarnik mocno grzeje więc 230 wystarcza. Bagietki przed wstawieniem do piekarnika nacinamy i smarujemy wodą. W chwili gdy je wkładamy na spód rzucamy parę kostek lodu lub wstawiamy naczynie z wodą ( pół szklanki gorącej wody). Po 10 minutach piekarnik skręcamy na 200 stopni C i jeszcze pieczemy ok 20 minut, ja nastawiłam grzanie dolne. Bagietki sprawdzamy jeśli po ostukaniu spodu wydają pusty dźwięk są upieczone. Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz