sobota, 30 stycznia 2016

DROŻDŻÓWKI BEZ JAJEK

Kolejny przepis, który jakiś czas temu wpisałam do mojego zbioru i musiał sobie trochę poczekać do zrealizowania. Od pierwszego razu kiedy je zrobiłam, te drożdżówki goszczą u mnie średnio raz w tygodniu. Są łatwe, puszyste i naprawdę znakomite. Idealny pomysł na coś słodkiego, gdy w lodówce brakuje jajek . Robiłam już w formie bułeczek maślanych z kruszonką oraz nadziewane z marmoladą różaną. Jak dla mnie obie wersje są super. Na przyszłość planuję jeszcze wersję z białym serem. Obiecuję, że Wam się tym pochwalę. Polecam :)





SKŁADNIKI NA OK. 12 SZTUK:

7,5 dag roztopionego masła
ok. szklanki ciepłego mleka
2,5 dag świeżych drożdży lub opakowanie suszonych
szczypta soli
7 dag cukru + łyżka do drożdży
ok. 0,5 kg mąki pszennej np. tortowej 
0,5 opakowania cukru waniliowego

DODATKOWO:


marmolada do nadzienia
mleko do posmarowania

KRUSZONKA:


5 dag mąki
2,5 dag tłuszczu i cukru



WYKONANIE:



Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy trochę ciepłego mleka. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masło, cukry, mleko, sól oraz drożdże. Porządnie wyrabiamy aż ciasto odejdzie od ręki (można także mikserem z hakiem). Miskę z ciastem przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe oraz nieprzewiewne miejsce do podwojenia.








Następnie ponownie delikatnie wyrabiamy i dzielimy na mniejsze części. Jeśli chcemy zrobić bułeczki maślane robimy kulki i układamy w tortownicy robiąc odstępy. Jeżeli mamy ochotę na ślimaczki, ciasto rozwałkowujemy w prostokąt i smarujemy marmoladą. Następnie zwijamy jak roladę i kroimy w plasterki grubsze lub cieńsze w zależności od upodobań. Ja robię małe, takie w sam raz do ręki.
Układamy w odstępach na blachę od piekarnika (wykładamy papierem)  odstawiamy do podrośnięcia na 10 - 15 minut. Możemy posypać kruszonką.




KRUSZONKA:


Miękkie masło rozcieramy z cukrem oraz dodajemy mąkę. Bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do zimnego piekarnika, ustawiamy na 180 stopni C, ja piekłam z termoobiegiem. Pieczemy ok. 20-30 minut, do zarumienienia. Smacznego :)






Na powyższym zdjęciu bułeczki upieczone z podwójnej porcji.

Zapraszam również na pyszną chałkę. Przepis tutaj klik :)

Przepis na drożdżówki z serem  klik :)





2 komentarze: