niedziela, 31 stycznia 2016

DROŻDŻOWE OPONKI

Tłusty czwartek już za parę dni, więc zapraszam na pyszne i bardzo proste oponki na drożdżach. Przepis znalazłam dawno temu na opakowaniu cukru waniliowego. Od tamtego czasu piekłam je chyba ze sto razy. Za każdym razem znikały w zastraszającym tempie. To najlepszy dowód że wszystkim bardzo smakują. Pozdrawiam i życzę słodkich i udanych wypieków :)



SKŁADNIKI:

0,5 kg mąki pszennej użyłam tortowej
2,5 dag świeżych drożdży lub 7 g suszonych (opakowanie)
szczypta soli
5 dag cukru pudru
4 łyżeczki cukru waniliowego
3 żółtka
10 dag masła
szklanka mleka
tłuszcz do smażenia
cukier puder do posypania




WYKONANIE:

Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, masło topimy, mleko podgrzewamy. Do miski dodajemy przesianą mąkę oraz resztę składników, na końcu tłuszcz. Zagniatamy do czasu kiedy ciasto będzie nam odchodzić od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia, musi podwoić swoją objętość. Krótko wyrabiamy i wykrawamy kółka szklanką oraz zakrętką środek. Smażymy w rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Odsączamy i posypujemy cukrem pudrem. 
Mówiłam, że bardzo prosto się je robi? Smacznego :)



Zapraszam po przepis na bardzo puszyste pączki z dziurką. Kliknij tutaj

2 komentarze: