sobota, 29 kwietnia 2017

BABKA KAKAOWA

Tą babeczkę przygotujecie w 10 minut, oczywiście nie licząc czasu pieczenia. Zrobiłam ją na podstawie BABKI CYTRYNOWEJ. Zamieniłam mąkę ziemniaczaną na budyń, dodałam kakao i zrezygnowałam z cytryny. Wyszła bardzo pulchna i smaczna babka. Polecam i życzę udanych wypieków :)





SKŁADNIKI:

4 jajka

szklanka cukru
budyń czekoladowy 40 g
czubata łyżka kakao
szklanka mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag masła 

POLEWA:


2 łyżki masła

2 łyżki śmietany
2 łyżki cukru
1-2 łyżki kakao
0,5 łyżeczki żelatyny.
koraliki do dekoracji




WYKONANIE:



Piekarnik nagrzewamy na 170-180 stopni C na grzanie góra - dół. Formę na babkę, u mnie o średnicy 23 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką lub bułką tartą.

Masło topimy. Mąkę przesiewamy razem z budyniem, kakao oraz proszkiem do pieczenia, mieszamy. 
Jajka ubijamy z cukrem na białą i puszystą masę, dosypujemy mieszaninę z mąką (w dwóch partiach) i ubijamy tylko do połączenia składników. Dolewamy masło, może być jeszcze ciepłe i również krótko ubijamy.
Wlewamy do formy na babkę i pieczemy ok. 40-45 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu jeszcze ciepłą delikatnie wyciągamy na talerz. Odstawiamy do wystygnięcia. Polewamy polewą.

POLEWA:



Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody, jak napęcznieję rozpuszczamy w mikrofali.

Masło, śmietanę, kakao i cukier rozpuszczamy, gdy zacznie się gotować wyłączamy, wlewamy żelatynę i dobrze mieszamy. Odstawiamy na chwilę, gdy lekko zgęstnieję polewamy naszą babkę. dowolnie dekorujemy np. drobnymi koralikami. 
Smacznego :)






2 komentarze: