wtorek, 15 sierpnia 2017

CIACHO Z BORÓWKAMI I NIEWIDZIALNĄ GALARETKĄ

Bardzo dobre ciacho biszkoptowe z delikatnym kremem oraz pysznymi borówkami i bezbarwną galaretką. Robi się go dość prosto i przyjemnie. Fajnie wygląda i super smakuje. Polecam  :)











Upiec 2 biszkopty w blaszce o wymiarach 25/40 cm.

Tu przepis KLIK





MASA:


2 opakowania bitej śmietany śnieżki

kubek śmietany do zup i sosów 18 %  (u mnie Mleczna dolina 330 ml)
szklanka mleka
galaretka cytrynowa

ORAZ:


2 galaretki przezroczyste np. Winiary

25 dag borówek amerykańskich





WYKONANIE:



Galaretki przezroczyste rozpuszczamy w 2 szklankach wody. Odstawiamy do stężenia. Kroimy w dowolną kostkę. Owoce myjemy i odsączamy na sicie.



MASA:  


Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w połowie szklanki wody. Żeby szybciej stężała możemy włożyć do naczynia z zimną wodą.
W tym czasie szklankę zimnego mleka miksujemy ze śnieżkami na sztywno. Dodajemy kubek śmietany i zimną galaretkę. Miksujemy oraz wsypujemy pokrojone galaretki oraz borówki. Mieszamy łyżką i wylewamy na biszkopt, wyrównujemy i przykrywamy drugim biszkoptem. Ciasto chowamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego :)






MAŁA RADA:

Żeby masa lepiej się trzymała należy z biszkoptów delikatnie zdrapać skórkę.

'Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl'

4 komentarze: