niedziela, 15 października 2017

Dyniowe bułeczki



Bułeczki dyniowe


Składniki:

Mąka pszenna – 500g
Puree z dyni – 250 g
Mleko – 100 ml
Drożdże – 30g
Masło – 100g
Cukier – 2-3 łyżki
Szczypta soli
Jajko – 2 sztuki + do posmarowania bułeczek
Do posypania bułeczek – pestki dyni, słonecznik, siemię lniane, sezam

Wykonanie:

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z cukrem i solą. Masło roztopić i przestudzone dodać do mąki. Mąkę wymieszać z jajkami, mlekiem z drożdżami i puree z dni. Ciasto dokładnie wymieszać i zagniatać ręcznie lub w mikserze. W razie potrzeby (jeśli puree z dyni jest bardzo wodniste i ciasto nie chce odchodzić od ręki) dosypać odrobinę mąki do ciasta.
Ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2 godziny, a następnie uformować z niego kuleczki. Każdą kuleczkę posmarować jajkiem i posypać ulubionymi nasionami. Piec przez 20-25 minut w 180 stopniach (do tzw. suchego patyczka).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz