Francuski tort Malakoff

Świetnym pomysłem , na uroczystości rodzinne jest tort Malakoff. Delektować się nim mogą tylko i wyłącznie goście +18. Swój niepowtarzalny smak i aromat bowiem zawdzięcza małej nutce wina i rumu :) Dżem malinowy sprawia , że nie jest bardzo słodki i można zjeść nawet dwa kawałki naraz ;) Jest bardzo delikatny i rozpuszcza się w ustach :) Mniam, mniam :) Bardzo polecam.

Tortownica : średnica 26 cm ( ja proponuję mniejszą , kremu nie wychodzi za dużo i trzeba się troszkę pomęczyć z rozłożeniem kremu na biszkoptach , aby starczyło )



  Składniki:
  • 25 dag podłużnych biszkoptów
Poncz:
  • 1/2 szkl. białego wina
  • 50 ml rumu
  • 2 łyżeczki cukru
Do przełożenia
  • 2-3 łyżki dżemu malinowego lub porzeczkowego (ja zwiększyłam ilość do 5 łyżek)
  • 1 i 1/2 szkl. mleka
  • 1 torebka budyniu waniliowego
  • 4 łyżki cukru (dałam 2 łyżki)
  • 25 dag masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 10 dag uprażonych płatków migdałowych
Do dekoracji:
  • bita śmietana
  • małe herbatniki w czekoladzie
 
Sposób przygotowania
  1. Zaczynamy od ugotowania budyniu.
  2. Masło ucieramy z cukrem pudrem na krem.
  3. Gdy budyń ostygnie miksujemy go z kremem , dodaja po 1 łyżce.
  4. Mieszamy składniki na poncz.
  5. Tortownicę wykładamy warstwą biszkoptów namoczonych w 1/2 ponczu.
  6. Dżem podgrzewamy , połowę wykładamy małymi kleksami na biszkopty.
  7. 1/3 kremu wykładamy na biszkopty i dżem.
  8. Posypujemy 1/3 ilością uprażonych płatków migdałowych.
  9. W ten sam sposób układamy drugą warstwę ( pamiętamy o pozostawieniu kremu na dekorację ).
  10. Wstawiamy do lodówki i gdy krem nam stwardnieje , wyjmujemy z tortownicy i boki tortu smarujemy resztą kremu.
  11. Boki i wierzch tortu posypujemy reszta płatków migdałowych.
  12. Wierzch dekorujemy rozetkami z bitej śmietany i herbatnikami.
  13. Wstawiamy do lodówki i jemy następnego dnia.
Smacznego :)

 

Komentarze

Popularne posty