Kapusta czerwona zasmażana.

czerwona kapusta zasmażana ze śliwkami
W pamięci utkwił mi smak czerwonej, zasmażanej kapusty, którą przygotowywała moja babcia. Dodam, że wcale nie pochodziła ze Śląska. Co jakiś czas wyszukuję sobie przepis, który zbliżyłby mnie do tego ideału. Jestem naprawdę blisko :) Z całą pewnością należy poczekać z oceną smaku do kolejnego dnia. Wszystkie aromaty muszą się połączyć i dobrze przegryźć. Tu czas działa wyłącznie na korzyść. Zasmażana kapusta jest świetnym dodatkiem do obiadu. Można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Mnie zdecydowanie lepiej smakuje w tej pierwszej wersji.


Składniki:

  • 1 nieduża główka czerwonej kapusty
  • 1 cebula biała
  • 1 cebula czerwona
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 śliwki świeże 
  • 4 śliwki suszone
  • 3 jabłka
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyżka cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 szkl. wody
  • zasmażka: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, woda z kapusty

Wykonanie:

  • Kapustę pozbawić wierzchnich liści oraz twardego środka i poszatkować. Dodać sól, pieprz, kminek, wymieszać i odstawić.
  • Obie cebule oraz czosnek obrać i pokroić w kostkę.
  • Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.
  • Świeże śliwki pokroić w kostkę, uprzednio usuwając pestki.
  • W większym garnku rozpuścić masło z olejem. Dodać cebule oraz czosnek i podsmażać przez 10 minut, pilnując, aby się nie przypaliło. Następnie dodać jabłka i świeże śliwki. Smażyć kolejne 10 minut.
  • Do garnka przełożyć poszatkowaną kapustę, dodać listek laurowy, ziele angielskie, pokrojone w paski suszone śliwki oraz wodę. Dusić przez 2 godziny, mieszając od czasu do czasu.
  • Pod koniec dodać cukier, sok z cytryny, wymieszać.
  • Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę. Przez chwilę podsmażać. Następnie dolać wodę z kapusty, dokładnie wymieszać. Zasmażkę dodać do kapusty i wymieszać.

Komentarze