Gołąbki z kapusty włoskiej – pieczone w piekarniku

Składniki:

1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo – wołowego

1 torebka ryżu

1 jajko

sól

pieprz

1/3 łyżeczki mielonego kminu

1 cebula

2 ząbki czosnku

olej

Do dużego garnka wlewam wodę. Solę ją. Wkładam całą główkę kapusty włoskiej – wcześniej nacinam jej liście, żeby odeszły od gołębia.

Po kilku minutach – gdy widzę, ze liście są już miękkie wyjmuje pojedynczo na durszlak i pozwalam im ostygnąć.

Do dużej miski wkładam mięso mielone, ugotowany ryż, wbijam jajko, dodaję sól, pieprz, kminek mielony, cebulę zeszkloną z czosnkiem na oleju. Mieszam wszystko.

Układam w naczyniu żaroodpornym kilka liści, układam koło siebie gołąbki. Wlewam do naczynia 1 szkl. bulionu warzywnego.

Zakrywam folią aluminiową.

Pieczkę w piekarniku w 180 stopniach przez 40 minut.

 

golabki