Eklerki z kremem budyniowym
Inne słodkości

Eklerki z kremem budyniowym

Lekkie, chrupiące, z pysznym, aromatycznym kremem. Eklery to ciastka, do których nikogo nie trzeba zachęcać. Kto jeszcze nie próbował ich zrobić, może tym razem się skusi, bo wbrew wszystkim pozorom – przepis jest bardzo prosty. : )

Składniki i przepis na ciasto parzone na eklerki:

  • 350g mąki tortowej
  • 500ml wody
  • 250g masła
  • 8-9 jaj
  • szczypta soli

Składniki i przepis na masę budyniową do eklerków

  • 2 budynie waniliowe
  • 750ml mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 2 czubate łyżki mąki tortowej
  • 200g miękkiego masła
  • 30g cukru pudru
  • ekstrakt waniliowy
 
Przygotowanie naszych eklerków możemy zacząć od ugotowania budyniu, gdyż do masy musi być całkowicie zimny. Zagotowujemy 500 ml mleka. Do pozostałego mleka dodajemy 2 budynie, cukier, mąkę i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Gdy mleko się zagotuje, szybko wlewamy masę cały czas mieszając. Doprowadzamy do zagotowania i zdejmujemy z palnika. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Wodę zagotowujemy z masłem i solą. Po zagotowaniu, dodajemy przesianą mąkę, zmniejszamy ogień na minimum i drewnianą łyżką mieszamy do uzyskania gładkiego, błyszczącego i jednolitego ciasta. Odstawiamy do ostygnięcia. Do letniego ciasta wbijamy po jednym jajku i wyrabiamy mikserem z hakami. Gdy jajka zostaną zużyte, a ciasto dokładnie wyrobione – przekładamy je do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki. Szprycujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Należy pamiętać, aby szprycować je w dość dużych odstępach, ponieważ sporo urosną. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 30-35 minut. (pod żadnym pozorem nie otwieramy w tym czasie piekarnika), do uzyskania mocno złotego koloru. Gdy nasze eklery przestygną, przekrajamy ję na połowy (najlepiej przy użyciu cienkiego noża z piłką).
Miękkie masło z cukrem pudrem ucieramy na puch i dodajemy partiami zimny budyń. Pod koniec dodajemy troszkę ekstraktu waniliowego. Tak przygotowaną masę przekładamy do worka cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdy i szprycujemy nią dolną część eklera. Gotowe eklerki oprószamy cukerm pudrem. Przechowywać w lodówce.
 
Eklerki z kremem budyniowym Eklerki z kremem budyniowym Eklerki z kremem budyniowym

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *