Ciasto kajmakowe

Ciasto miodowe ciemne i białe przełożone masą kajmakowo-orzechową ,a na wierzchu bita śmietana :) ciasto bardzo dobre a czym ciasta mniej tym lepsze ;) tak jest z ciastami na bazie miodu. Musi swoje odstać,dzięki czemu lekko mięknie .Nie dotarliśmy do efektu " zmiękczenia"- było za dobre ;)



Foremka : 28 x 24 cm
Temperatura pieczenia: 180C
Czas pieczenia: 2 x 20 minut
Ciasto:
  3 i 1/3 szkl. mąki pszennej
  2 szkl. cukru pudru
  150 g płynnego miodu
  1/2 kostki masła
  2 jajka
  3 łyżki kakao
  1 łyżeczka esencji waniliowej
  1 łyżeczka sody oczyszczonej
  szczypta soli

Krem
2 szkl. schłodzonej śmietanki 30 % 1 puszka kajmaku 200 g uprażonych orzechów 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania ciasta :

Wymieszać mąkę z sodą i solą. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem. Następnie nie przerywając ubijania ,stopniowo dodając po 1 jajku oraz miód. Do masy partiami dodawać mąkę i dokładnie wyrobić ciasto. Dzielimy ciasto na dwie równe porcje, do jednej z nich dodajemy kakao. Mieszamy i zawijamy w folie spożywczą. Prostokątną foremkę wykładamy papierem do pieczenia, natłuszczamy i jasne ciasto rozkładamy w foremce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy ok. 20 minut , aż ciasto będzie złociste. Wyjmujemy z piekarnika , odstawiamy na 3 minuty i ostrożnie wyjmujemy z formy. W taki sam sposób przygotowujemy ciasto ciemne.

Puszkę kajmaku rozgrzewamy w garnuszku i dodajemy  połowę uprażonych,posiekanych orzechów (100 g). Tak przygotowaną masę wykładamy na ciasto ciemne, na masę kładziemy ciasto jasne i na wierzch bita śmietana  ubita z 2 łyżkami cukru pudru i posypujemy orzeszkami,które nam zostały.
Ciasto wstawiamy do lodówki i najlepiej jak zrobimy go z 2 dni wcześniej.


Smacznego :)

 
 https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgUniVNr-k20zySHN9it-_vcbccsJOXXDzwtK3HeC5Qsh2eOumCREYK-lkUnSojNDH__IrMcxy4PzHksCG8N_yP56AZR2XtUbwXPkYHSjytq4Xv4Vv6I4DCXHxCOAmMLSmxjxEpkrTL5rQ/s1600/DSC02624.JPG

Komentarze

Popularne posty