piątek, 13 października 2017

ZAPIEKANKA Z PIECZARKAMI




























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 3-4

Składniki:
  • 10 większych ziemniaków,
  • 40 dag pieczarek,
  • kawałek kiełbasy,
  • 2 średnie cebule,
  • 2 jajka,
  • 10-15 dag tartego sera żółtego,
  • 3 czubate łyżki śmietany,
  • ząbek czosnku, 
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • papryka ostra, 
  • rozmaryn,
  • łyżka oleju.


























Przygotowanie:
  • Ziemniaki gotuję w mundurkach w osolonej wodzie 15 minut. Obieram ze skórki, kroję w plastry.
  • Pieczarki kroję w bardzo drobną kostkę (odkładam kilka plasterków), kiełbasę i cebulę w większą.
  • Na oleju podsmażam cebulę z kiełbasą, następnie dodaję pieczarki i przyprawy - sól, pieprz, ostrą paprykę i majeranek. Smażę do momentu wyparowania wody z pieczarek.
  • Przygotowuję sos - ze śmietany, sera i jajek. Dodaję posiekany ząbek czosnku, sól, pieprz i rozmaryn. Dokładnie mieszam.
  • Układam warstwy zapiekanki: 1/2 ziemniaków, podsmażone pieczarki, 1/3 sosu, pozostałe ziemniaki i pozostały sos. Na wierzchu układam odłożone plasterki pieczarek.
  • Całość zapiekam w 190 stopniach około 25-30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)